logo

Ambasada Japoniei şi-a deschis oficial sediul la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/ambasada-japoniei-si-a-deschis-oficial-sediul-la-chisinau-7965_1029500.html

Oficiali de rang înalt, politicieni, diplomați și oameni de cultură au participat în seara zilei de miercuri, 7 septembrie, la recepția care a marcat inaugurarea oficială a noului sediu al Ambasadei Japoniei la Chișinău. Ambasada își are sediul chiar în centrul capitalei pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, iar primul ambasador al Japoniei la Chișinău este Masanobu Yoshii. Evenimentul a început cu intonarea imnurilor Republicii Moldova și Japoniei la fluier și cobză și s-a finalizat cu un ritual japonez de destupare a butoiului cu sake cu ciocane de lemn, ritual vechi de peste 300 de ani, care are loc doar la evenimente foarte importante, transmite IPN.

Gazda evenimentului, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Masanobu Yoshii a declarat la inaugurarea recepției că evenimentul marchează o nouă etapă în dezvoltarea relațiilor bilaterale între Japonia și Republica Moldova. ”În urmă cu 24 de ani, pe data de 26 martie 1992 au fost stabilite relațiile diplomatice moldo-japoneze, iar anul acesta, când Republica Moldova sărbătorește frumoasa aniversare a 25 de ani de la proclamarea independenței, țările noastre dau un impuls mai puternic cooperării economice, politice și culturale prin deschiderea ambasadelor la Chișinău și la Tokyo”, a spus diplomatul.

Oficialul a precizat că timp de 14 ani și-a îndeplinit funcțiile diplomatice la București, iar după proclamarea independenței Republicii Moldova acesta a urmărit cu mare atenție și cu vădit interes procesul de democratizare a acesteia. Diplomatul japonez a dat asigurări că Japonia a fost și va rămâne un partener fidel al Republicii Moldova pe drumul său spre democrație, prosperitate economică și bunăstare a tuturor cetățenilor. ”De aceea vin la Chișinău cu un mesaj de susținere și încurajare a valorilor și principiilor comune cum ar fi libertatea, supremația legii și economia de piață”, a mai spus Masanobu Yoshii.

Viceministrul parlamentar pentru afaceri externe al Japoniei, Motome Takisawa a declarat că în ultimii ani relațiile bilaterale s-au dezvoltat foarte bine, astfel încât au fost deschise ambasade atât a Republicii Moldova, cât și a Japoniei, iar acest lucru va contribui și mai mult la intensificarea lor. ”În timpul vizitei în Republica Moldova am făcut schimburi de păreri în diverse domenii cu excelențele lor, domnul președinte și domnul prim-ministru. În continuare voi depune eforturi să înțeleg și mai bine despre Republica Moldova ca să contribuim la dezvoltarea relațiilor bilaterale”, a precizat Motome Takisawa.

În cadrul evenimentului, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti și-a exprimat convingerea că odată cu deschiderea misiunii diplomatice nipone la Chișinău, Republica Moldova și Japonia se lansează într-un dialog consistent și eficient. ”Japonia este una dintre priorităţile politicii noastre externe pe continentul asiatic și constat cu o deosebită satisfacţie că între ambele țări a fost stabilită deja o prietenie trainică. Am reușit, prin eforturi conjugate, să extindem și să diversificăm cooperarea de ansamblu. Aici vreau să fac referire la proiectul 2KR ‒ un exemplu de eficiență și utilitate. Prin intermediul fondurilor oferite cu generozitate de poporul nipon, agricultura statului meu a fost repusă pe făgașul performanței. Salutăm susținerea proiectelor din sănătate, învățământ, cultură și știință – domenii-cheie ale națiunii moldovenești. În context, reiterez disponibilitatea Republicii Moldova de a promova, în continuare, atragerea investițiilor și dinamizarea schimburilor economico-comerciale”, a menționat șeful statului.

Nicolae Timofti a subliniat că are convingerea că deschiderea ambasadelor la Chișinău și Tokyo va înlesni, de o manieră semnificativă, amplificarea și valorificarea relaţiilor de prietenie și colaborare dintre ambele popoare. Pe această cale, a urat succese reprezentanților diplomatici în Republica Moldova asigurându-i de tot sprijinul personal și al Guvernului Republicii Moldova în promovarea unui dialog deschis și cooperant.

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, președinta Grupului de prietenie cu Japonia a spus că făcând o retrospectivă istorică a relațiilor bilaterale este imperios de remarcat că Japonia se numără printre primele state care au recunoscut independența Republici Moldova, iar poporul moldovean are un sentiment profund de stimă față de poporul nipon pentru rezultatele obținute datorită perseverenței, hărniciei și progresului tehnologic. Japonia de astăzi este un stat care a demonstrat progrese remarcabile în domeniul economic, tehnico-științific și cultural-spiritual. „Țara Soarelui Răsare fiind una dintre cele mai dezvoltate țări ale lumii, a devenit și unul din cei mai importanți parteneri ai Republicii Moldova. Noi împărtășim valori comune: statul de drept, respectul față de părinți și familie, cetățenia activă, dorința de a tinde spre o dezvoltare și viață armonioasă. Avem un deosebit respect față de cultura, tradițiile și istoria poporului nipon”, a mai spus Liliana Palihovici.

După stabilirea relațiilor diplomatice dintre Japonia si Republica Moldova, în 1992, Guvernul Japoniei a sprijinit eforturile Republicii Moldova pentru democratizare și tranziția către economia de piață și, de asemenea, ulterior, pentru integrare europeană, oferind părții moldovene asistență financiară totalizând 150 de milioane de dolari.