Alte şase întreprinderi autohtone au obţinut certificate ale sistemelor de management în baza standardelor ISO
https://www.ipn.md/ro/alte-sase-intreprinderi-autohtone-au-obtinut-certificate-ale-sistemelor-de-manag-7966_967593.html
Alte şase întreprinderi autohtone au obţinut certificate ale sistemelor de management în baza standardelor ISO, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Ameliorarea competitivităţii în R. Moldova”.
Deţinători ai certificatelor de management al calităţii au devenit întreprinderile „Europlast – Chişinău”, Fabrica de Conserve din Coşniţa, „Palplast” din Călăraşi, Complexul hotelier Codru, „Cristal-Fluor” din Floreşti, „Gordincom” din Râşcani.
Pe parcursul anului 2007 certificate de management în baza standardelor ISO au fost acordate la alte 13 companii moldoveneşti.
Coordonatorul de proiect din cadrul oficiului BM la Chişinău, Aurel Casian, a declarat vineri, 7 decembrie, în cadrul festivităţii de înmânare a certificatelor ISO că opiniile sceptice că agenţii economici nu vor reacţiona şi nu vor accepta participarea la acest proiect nu s-au adeverit. Potrivit lui, deşi anterior se estima că în cadrul proiectului BM vor putea obţine certificate cca 120 de întreprinderi din Moldova, în acest proces s-au implicat pe parcursul anului curent cca 170 de întreprinderi.
Casian a menţionat că agenţi economici moldoveni nu concept drept o cheltuială utilizarea resurselor financiare pentru obţinerea certificatelor de management al calităţii, ci ca pe o investiţie pe termen lung.
Bugetul mecanismului de Granturi de Cofinanţare pentru perioada anilor 2007-2009 este de 1,2 mln USD şi prevede rambursarea a 50% din cheltuielile suportate de întreprindere pentru serviciile de consultanţă la implementarea Sistemului de management al calităţii şi cheltuielile aferente certificării propriu-zise. Suma maximă de cofinanţare constituie 10 mii USD. Cheltuielile pentru obţinerea certificatelor ISO sau HCCP constituie până la 20 mii USD şi sunt perfectate în 7-8 luni.
În prezent de certificate de management al calităţii beneficiază cca 90 de agenţi economici din R. Moldova, printre care „Orhei-Vit”, „Franzeluţa”, „Carmez”, „Bucuria”, „Aroma”, „Ionel”, Combinatul de Vinuri de calitate Mileştii Mici şi alţii.
Întreprinderile moldoveneşti sunt certificate conform normelor internaţionale ISO de către compania SGS. Sistemul de Management al Calitatii ISA 9001:2000 verifică toate procesele din cadrul unei organizaţii cu scopul de a oferi servicii de o calitate superioară. Acest tip de certificare a devenit o cerinţă pentru organizatiile care doresc să câştige la licitaţii, să crească volumul exportului şi să dezvolte relaţii cu parteneri de prestigiu.
Implementarea sistemul ISO 9001:2001 are numeroase beneficii, precum încrederea clientilor pentru calitatea serviciilor si produselor livrate, creşterea eficacităţii şi eficienţei organizaţiei, îmbunătăţirea imaginii organizaţiei, coordonarea şi conducerea activităţii întregii organizaţii într-un mod planificat şi sistematic.
SGS (Société Générale de Surveillance) cu sediul la Geneva este cea mai mare organizaţie mondială în domeniul inspectării, expertizei şi certificării produselor de export/import. Organizaţia este reprezentată în peste 140 ţări.