logo

Alocațiile pentru alimentația elevilor și a preșcolarilor va crește cu 2 lei


https://www.ipn.md/ro/alocatiile-pentru-alimentatia-elevilor-si-a-prescolarilor-va-creste-cu-2-lei-7967_1043016.html

Începând cu noul an de studii, pentru alimentația elevilor din clasele primare, dar și pentru copiii din grădinițe, statul urmează să aloce cu doi lei mai mult. Astfel, pentru alimentația unui elev, suma va fi de 10,80 lei pe zi, iar pentru preșcolari – de 18,80 lei. În cazul grădinițelor, suma prevăzută pentru alimentarea copiilor pentru o zi va ajunge la 28 de lei, aici fiind inclusă și contribuția părinților. Informațiile au fost prezentate de către reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în cadrul unor audieri organizate de către Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, transmite IPN.

Șeful Direcției învățământ preuniversitar, Valentin Crudu, a declarat că în prezent are loc pregătirea instituțiilor educaționale pentru anul de studii 2018-2019. Se fac reparații capitale și curente, astfel încât să fie asigurate condiții igienice și sanitare. De asemenea, au loc pregătiri pentru perioada rece a anului. Totodată, se pregătește asigurarea alimentării calitative a copiilor, autobuzele școlare și se creează condiții de acces în edificii pentru elevii cu cerințe educaționale speciale. În acest scop, în anul curent au fost alocate mijloace financiare în sumă de aproape 10 milioane de lei, inclusiv pentru învățământul general, pentru educația timpurie și pentru învățământul primar, secundar, complementar și special.

Valentin Crudu a spus că în instituțiile de învățământ din republică există 2 032 de funcții vacante. Potrivit lui, parțial, această problemă va fi soluționată odată cu angajarea absolvenților din anul curent. Gradul de acoperire a locurilor vacante prin repartizarea absolvenților cu profil pedagogic constituie 31%. Se atestă un deficit, în special, al cadrelor didactice la specialitățile matematică, fizică, chimie, pedagogie preșcolară, pedagogia învățământului primar.

În altă ordine de idei, șeful Direcției a mai spus că asigurarea cu manuale școlare a elevilor din clasele I-IX-a se face de la bugetul de stat. Totodată, anul acesta au fost propuse spre reeditare 29 de titluri pentru treapta primară și cea gimnazială. Generația de manuale noi urmează să ajungă pe băncile elevilor începând cu anul viitor.

În Republica Moldova sunt peste o mie de instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal, în care învață peste trei sute de mii de copii.