logo

Alocaţii de 900 de mii de dolari pentru întreţinerea militarilor moldoveni în Kosovo


https://www.ipn.md/ro/alocatii-de-900-de-mii-de-dolari-pentru-intretinerea-militarilor-7967_1011462.html

Republica Moldova va aloca anual câte 900 de mii de dolari pentru întreţinerea contingentului său militar la operaţiunea Forţelor Multinaţionale din Kosovo. Parlamentul a ratificat, la 13 martie, acordul încheiat printr-un schimb de scrisori cu Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite IPN.

Acordul prevede că Moldova delegă la operaţiunile de menţinere a păcii un pluton de infanterie uşoară din 33 de militari, o echipă de geniu din 7 militari şi un ofiţer de stat-major. De asemenea, la locul destinaţiei se trimite armament, muniţii şi echipamentul necesar militarilor. Banii alocaţi acoperă cheltuielile de întreţinere a militarilor şi echipamentului, salariile, diurnele etc.

Deputaţii comunişti au menţionat că majoritatea parlamentară, trimiţând militari în Kosovo, indirect recunoaşte independenţa acestei regiuni, chiar dacă oficial nu a făcut-o.

Autorii proiectului de ratificare a acordului au subliniat că prin acesta nu este afectat statutul de stat neutru al Republicii Moldova. Acordul intră în vigoare la data votului şi va fi valabil până când se va lua decizia de a sista participarea Moldovei la această operaţiune.