Președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, spune că pe data de 31 ianuarie se va cunoaște câți concurenți electorali vor fi înregistrați oficial pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Joi s-a încheiat perioada de depunere a cererilor pentru înregistrare în calitate de concurent electoral și timp de șapte zile CEC urmează să examineze ultimele cereri depuse, transmite IPN.
„Mai mult de 15 concurenți pe componenta națională nu vor fi”, a spus Alina Russu, referindu-se la faptul că în circumscripția națională și-au depus dosarele pentru înregistrare 15 partide, iar nouă dintre ele au fost deja înregistrate.
În ceea ce privește raportarea financiară de către participanții la alegeri, Alina Russu spune că există trei categorii de sancțiuni. Potrivit ei, organul electoral poate aplica sancțiune sub formă de avertisment, iar dacă concurentul electoral primește două astfel de avertismente, i se poate suspenda alocarea subvențiilor bugetare. Mai există sancțiuni pentru abaterile cu caracter contravențional și cele cu caracter penal.
Referitor la referendumul consultativ, Alina Russu spune că pe lângă cele două partide înregistrate pentru scrutinul referendar, CEC a mai recepționat cererile a încă patru partide pe care le va examina în următoare zile. „Avem și o cerere în examinare unde partidul a decis să meargă cu o opțiune „pentru” în ce vizează o întrebare și „contra” pentru a doua întrebare”, a declarat președinta CEC.
Pavel Postică, director de programe la Asociația Promo-Lex, spune că în circumscripțiile uninominale, în mare parte, și-au declarat intenția de a candida reprezentanți ai formațiunilor politice și sunt destul de puțini candidați independenți. „25% din toate cele 401 grupuri de inițiativă înregistrate sunt desemnați candidați independenți. Și mai regretabil este faptul că foarte puțin dintre ei, până la data de 22 ianuarie, au reușit să colecteze semnături. Ceea ce iese în evidență la această etapă este că partidele politice, vrem sau nu vrem, fiind institute organizate, fac față mai bine acestei provocări de colectare a semnăturilor”, a declarat Pavel Postică.
Potrivit lui, în total, din 101 posibili candidați independenți pe circumscripții, au fost înregistrați doar 13. De asemenea, directorul de programe de la Promo-LEX spune că doar două partide au reușit să-și înainteze candidați pe toate circumscripțiile uninominale.
Pavel Postică a mai menționat că în raportul intermediar de monitorizare, prezentat joi, 24 ianuarie, Promo-LEX a constatat că circa 140 de grupuri de inițiativă nu au prezentat la CEC rapoartele financiare și nu se știe cum au realizat campania de colectare a semnăturilor fără a cheltui resurse financiare. „Noi încercăm să scoatem în evidență aceste lucruri inclusiv pentru a oferi alegătorilor o imagine pentru cei care nu cheltuie transparent banii, mâine-poimâine vor ajunge la putere și vor cheltui mijloacele publice”, a spus el.