logo

ALGA critică poziția primarului de Chișinău privind animalele fără adăpost


https://www.ipn.md/ro/alga-critica-pozitia-primarului-de-chisinau-privind-animalele-fara-7967_1080189.html

Asociația Obștească pentru Protecția Animalelor fără Adăpost „ALGA” critică poziția administrației municipiului Chișinău care interzice oamenilor să hrănească animalele fără stăpân, transmite IPN.

Președintele Asociației obștești pentru Protecția Animalelor fără Adăpost ALGA Valentina Dudnic, membră PONA, a anunțat la o conferință de presă IPN că asociația obștească amintită își dorește să inițieze procedura de demitere a actualului primar al municipiului Chișinău, Ion Ceban. Ea spune că Ceban a făcut o declarație nu prea gândită atunci când a interzis hrănirea maidanezilor, iar astfel de declarații nu fac față unui primar al capitalei.

Iana Cutasov, voluntară, a opinat că omorârea prin înfometare a animalelor nu va soluționa problema maidanezilor. Dacă Republica Moldova își dorește să devină un stat european, trebuie să promoveze metode europene. Toate animalele de companie trebuie să fie identificate, iar persoanele care le abandonează în stradă –să fie amendate.

Eduard Volkov, președinte al organizației nonguvernamentale „Conciliere-Согласие”, militează pentru completarea Codul Penal al Republicii Moldova cu pedepse aspre pentru persoanele care manifestă cruzime față de animale. Pedepse să fie aplicate inclusiv pentru cei care aruncă câini sau pisici nou-născuți la gunoiști. Volkov a mai spus că și la Chișinău, ca în alte capitale ale lumii, ar putea fi implementate programe prietenoase animalelor, dacă ar exista mai puțină corupție.

Activistul a apreciat unele acțiuni întreprinse de municipalitate: la necropolă au fost procurate voliere, a fost schimbată conducerea Regiei „Autosalubritate”, au fost organizate întâlniri cu voluntarii care apără animalele. Dar influența „zoofasciștilor” este încă periculoasă, a spus Eduard Volkov.

Activiștii militează pentru metode umane de gestionare a problemei animalelor fără stăpân, așa ca  sterilizarea, vaccinarea și eliberarea animalelor care nu sunt agresive și nu prezintă pericol pentru oameni.