logo

Alexandru Tănase: Nicio reformă nu va da rezultate fără voinţă politică


https://www.ipn.md/ro/alexandru-tanase-nicio-reforma-nu-va-da-rezultate-fara-vointa-7965_1032152.html

Nicio reformă nu va da rezultate atât timp cât partidele politice rămân „fabrici de produs zei şi sultani politici”. Declaraţia a fost făcută de către Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” la postul public Radio Moldova, transmite IPN.

„Se vorbeşte despre implementarea reformelor, aşteptăm şi nu vedem rezultate. Problemele trebuie să le căutăm mai sus, în clasa politică. La nivel tehnic s-a conturat o majoritate parlamentară, dar nu corespunde stării de spirit din societate. Deciziile se iau la nivel de lideri de partide, dar nu la nivel de parlamentari. Noi nu avem dezbateri în Parlament, avem insulte şi jigniri”, a spus președintele Curții Constituționale.

Alexandru Tănase pledează pentru schimbarea sistemului electoral. „Este foarte bun modelul din țările baltice. Noi am putea prelua sistemul din Estonia, care este unul foarte bun. Dar nu ştim dacă  moldovenii vor face faţă acestui nivel de democrație”, a spus Alexandru Tănase.

Preşedintele instanţei constituţionale  s-a pronunţat pentru păstrarea imunităţii judecătorilor, dar şi a parlamentarilor. Anularea totală a imunităţii poate fi periculoasă atât timp cât nu există o democraţie autentică, a mai spus Alexandru Tănase.