logo

Alexandru Tănase: Legislația permite organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale


https://www.ipn.md/ro/alexandru-tanase-legislatia-permite-organizarea-referendumului-in-aceeasi-zi-7978_1103459.html

Legislația Republicii Moldova permite organizarea referendumului în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. Comasarea a două exerciții electorale are loc și în România, acolo unde alegerile europarlamentare și cele locale vor fi organizate în aceeași zi. Declarațiile aparțin fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia Republica Moldova trebuie le ofere cetățenilor dreptul de a se pronunța prin vot asupra ideii integrării europene. Alexandru Tănase spune că doar fiind parte a Uniunii Europene Republica Moldova va beneficia de securitate și prosperitate, notează IPN.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că nu există impedimente legale care ar bloca tentativa autorităților de a organiza referendumul în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. Potrivit lui Alexandru Tănase, Curtea Constituțională trebuie să se pronunțe asupra corectitudinii întrebării care va fi supusă referendumului.

„La ora actuală legislația Republicii Moldova permite acest lucru. Atât timp cât legea permite, există prezumția constituționalității și legalității, nu văd nicio problemă în acest sens. România este stat UE, dar confruntându-se cu o avalanșă de alegeri într-o perioadă scurtă de timp, pentru a nu scoate oamenii la vot de două ori pe săptămână a decis să comaseze alegerile locale cu europarlamentarele. Este o chestiune care se practică. Important este ca textul care va fi supus referendumului să fie bine gândit, să fie aprobat și verificat de Curtea Constituțională. Dacă Curtea Constituțională va aproba acest text, nu există nicio problemă de legalitate și cu atât mai mult de legitimitate”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Alexandru Tănase spune că partidele care dezavuează ideea referendumului o fac din rivalitate politică. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Republica Moldova are o șansă istorică de a deveni parte a lumii libere și civilizate, iar fiecare cetățean trebuie să contribuie inclusiv prin vot la eurointegrarea țării.

„Este dreptul oamenilor să spună da sau nu. Nu putem continua cu politica de fațadă, să ne declarăm adepți ai Uniunii Europene, să primim fonduri, granturi, dar în realitate să-l așteptăm pe Putin. Nu cred că este o problemă, dacă omului i se dă voie să voteze. Până la urmă, cum va fi, așa va fi. Ce ține de vocile care sunt împotriva acestui referendum este mai degrabă o rivalitate, pentru că președinta Sandu a lansat această idee fără să implice și partidele politice în acest proces. Poate era o idee mai bună dacă partidele proeuropene, împreună cu partidul de guvernare, lansau această ideea. Dacă acest referendum va fi lansat, trebuie să fie lăsate la o parte rivalitățile, ranchiuna și fiecare om care dorește ca Republica Moldova să intre în zona de siguranță a Uniunii Europene, va trebui să se implice pentru a sprijini această idee” a mai spus Alexandru Tănase.

Recent, președintele Maia Sandu a făcut un apel către Parlamentul Republicii Moldova să demareze procedurile de organizare a referendumului republican. Potrivit șefului statului, plebiscitul va fi unul constituțional. Pentru mai multe informații ce vizează referendumul privind aderarea țării la UE cetățenii sunt îndemnați să acceseze site-ul www.pentru.md