logo

Alexandru Solcan: Republica Moldova se află în etapa de tranziție prelungită


https://www.ipn.md/ro/alexandru-solcan-republica-moldova-se-afla-in-etapa-de-tranzitie-7965_1041198.html

Republica Moldova se află actualmente într-o etapă de tranziție prelungită, deși nu sunt standarde referitor la cât ar trebui să dureze perioada de tranziție de la un regim totalitar la unul democratic. Declarația a fost făcută de Alexandru Solcan, decanul Facultății de Relații Internaționale, Științe Politice și Administrative din cadrul Universității de Stat din Moldova, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Potrivit lui, etapa de tranziție este determinată de mai mulți factori, inclusiv situația în care se află statul la momentul începerii tranziției, condițiile de start, mentalul istoric, social. Alexandru Solcan consideră că Moldova se află la valul patru de democratizare și are nevoie de sprijinul altor state pentru că una din condițiile democratizării este bunăstarea.

Alexandru Cauia, preşedintele organizaţiei de tineret a Partidului Democrat, susține că deși Republica Moldova a stabilit modelul de dezvoltare, cel european, încă în anul 2005, statul a preluat cu prea mare strictețe acest model de dezvoltare și nu l-a adaptat la realitățile locale. „După mine, este o greșeală crucială. Noi trebuia să adoptăm alte modalități de asimilare a cunoștințelor – prin analiză, prin comparație, prin analiză critică. Toate guvernările ne promiteau reforme, nu adaptate realităților noastre, dar pur și simplu asimilate”, spune Alexandru Cauia.

Potrivit lui, Uniunea Europeană a fost un profesor foarte bun în sensul de a oferi informații, mizând pe faptul că Republica Moldova era dornică de cunoștințe. Alexandru Cauia consideră că Republica Moldova a fost naivă să creadă că peste noapte se vor produce reformele și nu a înțeles că i-a fost oferită doar o rețetă, iar aceasta trebuie aplicată în practică.