logo

Alexandru Slusari: Reprezentanții statului care au admis acțiuni sau inacțiuni în jaful bancar trebuie trași la răspundere


https://www.ipn.md/ro/alexandru-slusari-reprezentantii-statului-care-au-admis-actiuni-sau-8004_1074677.html

Investigarea jafului bancar, dar și tragerea la răspundere a funcționarilor implicați în acest proces a căror nume deja se cunoaște, se desfășoară într-un ritm lent sau chiar bate pasul pe loc. Alexandru Slusari, deputat al fracțiunii Platforma DA și președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind devalizarea sistemului bancar, afirmă că la un an de la schimbarea direcției de investigare a fraudei de la BEM, Banca Socială și UniBank, organele competente nu au înaintat învinuiri persoanelor despre care se vorbește în raportul Kroll 2. Declarațiile deputatului au fost făcute în cadrul dezbaterilor publice „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” organizate de către IPN.

„Am avut o întâlnire cu procurorul general Stoianoglo în care am discutat toate momentele. Eu mi-am spus punctul meu de vedere: dacă dorim să căutăm urmele reale, trebuie să mergem nu doar pe linia Șor, care din punctul meu de vedere a fost unealta lui Plahotniuc, lucru pentru care trebuie să răspundă. Noi trebuie să-i tragem la răspundere pe reprezentanții organelor statului care au admis acțiunile sau inacțiunile. În primul rând, guvernatorul Dorin Drăguțan, toată conducerea Băncii Naționale, Comitetul Financiar de Stabilitate din 2014 care au luat decizia despre garanțiile de stat fără ca să aibă grijă să fie introdusă administrație specială în bănci și au admis scoaterea celor 25 de miliarde de lei din acele bănci. Numele acolo sunt arhicunoscute: Iurie Leancă, Andrian Candu, Dorin Drăguțan”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputatul Platformei DA se întreabă de ce organele competente de investigarea devalorizării sistemului bancar au trecut cu vederea acțiunile persoanelor menționate mai sus.

„Sper că Dorin Drăguțan are statutul de inculpat, dar nu înțeleg de ce nu sunt investigate situațiile din 2013 cu Iurie leanca și Valeriu Lazăr, când statul a fost deposedat. Acolo s-au făcut niște lucruri urate cu concursul lui Iaralov. De ce nu este atras Andrian Candu și Iurie Leanca pentru ceea ce s-a întâmplat în 2014”?

Totodată, președinte le Comisiei de anchetă își exprima îngrijorarea cu privire la faptul că președintele Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc ar putea ajunge la o înțelegere, iar „dosarele vor fi puse la murat”.

Alexandru Slusari afirmă că, până în 2019, ancheta a fost mimată în totalitate, iar lucrurile au început să se miște cu adevărat abia anul trecut.

Dezbaterile „Investigarea fraudei bancare: acțiuni, percepții, termeni rezonabili” sunt ediția a 143-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.