logo

Alexandru Slusari: Legea miliardului trebuie, cel puțin, suspendată


https://www.ipn.md/ro/alexandru-slusari-legea-miliardului-trebuie-cel-putin-suspendata-7965_1085792.html

Reprezentantul Platformei DA, Alexandru Slusari, spune că legea miliardului ar trebui suspendată, decizia fiind inițial agreată cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional și ai Băncii Naționale. La 7 ani de la producerea celui mai mare jaf din istoria țării, Slusari spune că există șanse modeste ca banii dispăruți să fie recuperați. În același timp, reprezentanții instituției prezidențiale pasează eșecul investigării furtului miliardului pe inactivitatea procuraturii, notează IPN.

Alexandru Slusari califică drept o greșeală punerea miliardului dispărut din bănci pe seama cetățenilor. Potrivit politicianului, legea ar trebui suspendată. Legea a fost aprobată prin angajare de răspundere încă de Guvernul Filip și prevederea transformarea sumei dispărute din bănci în datorie publică. Astfel, statul s-a angajat să restituie acești bani timp de 25 de ani la o dobândă de 5%.

„Cunoaștem în proporție de 90% cum au evoluat evenimentele. În toată această perioadă era posibil de recuperat banii, dar, din păcate, nu există progres. Acum trebuie să soluționăm problema legii miliardului, să nu punem pe umerii oamenilor acest furt. Consider, în continuare, că legea trebuie să fie, cel puțin, suspendată. Culminarea furtului miliardului s-a produs în noiembrie 2014. Dar conceptul devalizării sistemului bancar a fost planificat, elaborat în 2011 de către Plahotniuc și Platon”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Consilierul prezidențial, Veaceslav Negruță, spune că organele de urmărire penală sunt responsabile de eșecul acestui dosar. Potrivit lui, o perioadă îndelungată, oamenii legii, având girul factorilor politici, nu au făcut decât să șteargă urmele acestui furt.

„Competența de investigare ține de organele de urmărire. Din 2014 avem toate ingredientele pe masă: experți independenți, reprezentanți Kroll, investigații jurnalistice. După 2019 am avut comisie specială la Parlament care a acumulat multe informații, toate informațiile sunt puse pe masa procurorilor. Dar cei care au avut acces la informații, pe de o parte, s-au ocupat cu mușamalizare, cu trimiterea percepției societății în altă direcție, asigurându-le confort celor care au beneficiat de furtul miliardului, pe de altă parte, reducând din șansele de a mai recupera din acest miliard”, a spus consilierul prezidențial, Veaceslav Negruță.