logo

Alexandru Slusari: În marea majoritate a raioanelor avem secetă severă


https://www.ipn.md/ro/alexandru-slusari-in-marea-majoritate-a-raioanelor-avem-seceta-7965_1090926.html

Seceta compromite roada din acest an, iar agricultorii riscă să dea faliment, dacă statul nu va interveni cu subvenții. O spune directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari. Potrivit lui Slusari, majoritatea raioanelor din țară sunt lovite de o secetă severă, mult mai cruntă decât cea din anul 2020. Slusari spune că agricultorii investesc sume enorme în pământ, însă vinderea roadei compromise de secetă, nu le va asigura acoperirea cheltuielilor. De cealaltă parte, reprezentanții guvernării spun că în acest an fondul de subvenționare a fost majorat, astfel încât agricultorii să beneficieze de sprijin din partea statului, notează IPN.

Potrivit directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, lipsa precipitațiilor din acest an i-ar putea aduce pe fermieri în pragul falimentului. Alexandru Slusari spune ce prețurile mari la motorină și fertilizanți și condițiile climaterice tot mai pretențioase transformă agricultura într-un domeniu complet neprofitabil.

„Noi vom avea în marea majoritate a raioanelor secetă severă, impactul acestei secete poate fi mai dur pentru fermieri decât a fost în 2020, când au fost afectate culturile din prima și a doua grupă. În 2020 cheltuielile erau relativ mici, nu era motorina atât de scumpă, fertilizanții nu erau atât de scumpi și prețurile rămășițelor de recoltă au acoperit cheltuielile. După 2 ani, noi avem aproape aceleași prețuri sau chiar mai mici, dar cheltuielile s-au triplat. Efectele acestei secete pot fi mult mai dure pentru Republica Moldova. Recolta va fi joasă, sub media anuală, dar suficientă pentru a asigura securitate alimentară. Acum în fondul de subvenționare nu este prevăzut ajutor pentru secetă”, a spus Alexandru Slusari în cadrul emisiunii „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8.

De cealaltă parte, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară spune că agricultura Republicii Moldova trebuie modernizată, astfel încât țara să nu mai exporte materie primă, iar în schimb să importe produse finite la prețuri mult mai mari.

„Noi nu mâncăm grâu și porumb, noi mâncăm pâine, paste, biscuiți. Din păcate, în 30 de ani s-a distrus complet sistemul de procesare. De asta trebuie să trecem la industrializarea la scară mică. Pentru că noi acum importăm mâncarea. În contextul secetei, noi trebuie întâi să încercăm să vindem marfa. În fondul de subvenționare avem un miliard 650 milioane de lei, banii sunt destinați tuturor aspectelor ce vizează agricultura”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Potrivit unei decizii aprobate recent de către Guvern, producătorii agricoli micro, mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei la motorina utilizată de la începutul acestui an, în valoare de până la 100% sau 2.980 lei pentru o tonă. Întreprinderile agricole mari vor primi compensații în cuantum de 30% sau 894 lei pentru o tonă.