logo

Alexandru Slusari: Garanțiile de stat au fost emise la inițiativa lui Vlad Plahotniuc


https://www.ipn.md/ro/alexandru-slusari-garantiile-de-stat-au-fost-emise-la-7965_1066845.html

Întâlnirea la care s-a discutat emiterea garanțiilor de stat în vederea acordării creditelor de urgență de către Banca Națională pentru cele trei bănci implicate în furtul miliardului, deși statul nu administra instituțiile financiare, a fost inițiată de către Vladimir Plahotniuc (pe atunci prim-vicepreședinte al PDM), sprijinit de Vlad Filat (pe atunci președinte al PLDM). Declarația a fost făcută într-un briefing de presă de  către Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă pentru investigarea fraudei bancare, transmite IPN.

Alexandru Slusari a spus că, în urma audierilor de la comisie din 16 iulie, la care au fost prezenți Victor Bodiu, fost membru al Consiliului BEM și Igor Corman, fost președinte al Parlamentului, a rezultat că la acea ședință, Vladimir Plahotniuc, susținut de Vlad, Filat, a încercat să îi convingă pe cei prezenți că este necesară emiterea de hârtiilor de valoare în vederea acoperirii creditelor de urgență acordate de BNM în favoarea Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank.

La acea întâlnire au participat și Igor Corman, fost președinte al Parlamentului, Iurie Leancă, prim-ministru în acea perioadă, Nicolae Timofti, pe atunci președintele Republicii Moldova și Dorin Drăguțanu, guvernatorul din acea perioadă a Băncii Naționale. „80% din fluxul de bani sustrași din cele trei bănci a avut loc între începutul și sfârșitul lunii noiembrie 2014 după acordarea garanțiilor de stat. După acordarea garanțiilor de stat de către guvernul Leancă, De la BEM, prin Banca Socială, grupul Șor a scos din bănci suma de 13,54 miliarde lei”, a spus Alexandru Slusari.

Președintele comisiei de anchetă a mai precizat că Banca de Economii putea fi salvată prin capitalizare încă de la sfârșitul anului 2012 – începutul anului 2013, fiind identificate inclusiv resursele financiare, care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție de acționarii băncii, inclusiv cei minoritari, cu sprijinul Băncii Naționale a Moldovei. „Salvarea BEM nu a fost dorită. A fost blocată de factori politici la nivelul Parlamentului și, din câte am realizat, coroborat cu mai multe informații, chiar Vlad Filat a blocat acest lucru”, a declarat Alexandru Slusari.

Președintele comisiei de anchetă a mai spus că următoarea rundă de audieri va avea loc pe 18 iulie, invitați fiind Oleg Reidman, fost deputat, actualii deputați Sergiu Sîrbu și Vladimir Vitiuc, dar și Viorel Bîrcă, fost vicepreședinte BEM, care nu s-a prezentat la audierile din 16 iulie.