logo

Alexandru Slusari: Acum mai pot fi recuperate doar 20% din „furtul miliardului”


https://www.ipn.md/ro/alexandru-slusari-acum-mai-pot-fi-recuperate-doar-20-7965_1066828.html

Președintele Comisiei parlamentare privind frauda bancară, Alexandru Slusari, spune că reprezentanții companiei Kroll sunt dezamăgiți de lucrul organelor de anchetă din Republica Moldova. Potrivit lui, aceștia au menționat că următoarea dată vor veni în Republica Moldova dacă vor vedea voință politică reală de a recupera acești bani. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, transmite IPN.

„La întâlnirea cu noi, ei au spus acest lucru franc. Acesta înseamnă că timp de patru ani nu s-a întâmplat nimic aici în privința recuperării banilor. Dânșii au spus că dacă în 2015, pe urmele fierbinți ale furtului, ar fi fost întreprinse măsurile necesare de a recupera banii, dacă ar fi fost aplicat acest mecanism de rambursare a banilor, era posibil de a întoarce banii în măsură semnificativă. (...) A fost un sabotaj din partea guvernării precedente”, a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui, dacă se va tergiversa procesul de recuperare încă jumătate de an, s-ar putea să nu se poată întoarece nimic. Parlamentarul spune că, potrivit reprezentanților companiei Kroll, actualmente mai pot fi recuperate doar 20% din sumele delapidate.

Expertul în economie Veaceslav Ioniță spune că populația nu trebuie speriată că au fost pierdute 80% din sumele delapidate din sistemul bancar. „La ziua de astăzi trebuie să știm că obligațiunile celor trei bănci erau de 25 de miliarde de lei, statul a oferit garanții de 11 miliarde de lei și avem în aer 14 miliarde de lei. Acești 11 miliarde de lei, inclusiv, pot fi recuperați prin vânzarea clădirilor acelor bănci sau prin oamenii care au adus activele”, spune expertul. În opinia lui, ar trebui să existe o investigație separată care să examineze procesul de vânzare a activelor băncilor ca să se afle dacă nu cumva aceste bunuri s-au vândut la jumătate de preț.

Fostul deputat Valeriu Munteanu susține că oamenilor li s-a „vândut” multă speranță până acum încât acum ei pun mare presiune pe actuala guvernare. În opinia lui, politicienii trebuie să fie sinceri cu cetățenii și să le explice care este situația reală în ceea ce privește furtul miliardului. „Dacă nu le explici că banul este pulverizat pe mapamond și nu-l mai găsești, atunci presiunea va fi foarte mare. Dar să pui hoțul la pușcărie poți, însă nici acest lucru nu va fi posibil, dacă nu va fi pus în fruntea Procuraturii un procuror european. Dacă pui un moldovean de-al nostru, va fi „rupt în bucăți” și nu va putea prelucra aceste volume de materiale”, spune fostul ministru.

Comentatorul politic Roman Mihăeș consideră că din punct de vedere juridic, trebuie să fie numit un procuror care să aibă în gestiunea lui și ofițeri de urmărire penală, și ofițeri SIS, și procurori, care să se ocupe doar de un dosar – cel al „furtului miliardului”.