Ambasadorul Republicii Moldova în Israel anunță că două companii aeriene vor opera zboruri Tel-Aviv – Chișinău în fiecare săptămână, începând cu 1 noiembrie. Este vorba despre companiile aeriene IsrAir și Arkia. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, spune că pentru a facilita revenirea cetățenilor moldoveni acasă a fost lansată și o linie directă de telefon pentru procurarea biletelor la avion, notează IPN.
Primele zboruri Tel-Aviv – Chișinău, operate de compania IsrAir, vor avea loc pe 1 noiembrie 2023 (miercuri) și 5 noiembrie 2023 (duminică). De asemenea, primele două zboruri operate de compania Arkia vor avea loc pe 2 noiembrie 2023 (joi) și 5 noiembrie 2023 (duminică). Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, anunță că mai multe informații privind procurarea biletelor pot fi obținute la numărul de telefon direct: 0525413413 sau + 972-5413413 (din afara Israelului).
„Am agreat să fie două zboruri pe săptămână a ambelor companii, iar dacă va fi nevoie și solicitarea va fi foarte mare, ei sunt gata să suplimenteze acest program cu încă o cursă pe săptămână. Prețurile la bilete pentru aceste curse sunt mai mici, sunt chiar mai mici decât prețurile de până la război, dar sigur că dacă cererea va fi foarte mare, prețurile vor varia. În plus, cetățenii noștri au un număr direct de telefon, dedicat doar cetățenilor noștri, ei pot apela și pot foarte simplu procura un bilet de aici, din Israel, sau din Republica Moldova pot achita online. Am încercat să oferim cât mai multe opțiuni pentru cetățenii noștri care vor să plece, acasă, în Republica Moldova”, a spus ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alexandru Roitman, în cadrul unui interviu la Radio Moldova.
Potrivit ambasadorului, există cetățeni moldoveni aflați în Fâșia Gaza care solicită autorităților evacuarea din această regiune, însă deocamdată actorii internaționali nu au obținut deschiderea punctului de trecere Rafah de la granița cu Egiptul.
„În Fâșia Gaza situația rămâne a fi una dificilă, noi suntem în contact permanent cu grupul de cetățeni moldoveni care ne-a solicitat suport pentru evacuare. În același timp, suntem în contact cu autoritățile din următoarele țări: Egipt, SUA, Israel, România și Ucraina și alți subiecți internaționali care au posibilitatea de a influența decizia ca punctul de trecere Rafah să fie deschis. Până în ziua de astăzi nu a fost deschis punctul Rafah pentru evacuarea oricăror cetățeni străini, nicio țară nu a obținut acest lucru, deși demersuri se depun constant și noi suntem parte a acestor demersuri. S-a obținut doar introducerea a 84 de camioane cu ajutor umanitar în Fâșia Gaza. Noi continuăm să menținem contact cu cetățenii noștri și depunem efort pentru deschiderea acestui punct de trecere, care este singura cale posibilă ca cetățenii noștri din Fâșia Gaza să fie evacuați”, a mai spus ambasadorul Republicii Moldova în Israel.
Potrivit ambasadorului, aproximativ 13 mii de cetățeni moldoveni lucrau legal în statul Israel până la izbucnirea războiului, peste 7500 – în domeniul construcțiilor, fiind bărbați și peste 5500 – în domeniul îngrijirii la domiciliu, fiind femei. Potrivit datelor oficiale, în jur de 2000 de cetățeni moldoveni au plecat din Israel de la declanșarea războiului.