logo

Alexandru Oleinic: Politizarea excesivă a instituţiilor statului pune în pericol existenţa Republicii Moldova


https://www.ipn.md/ro/alexandru-oleinic-politizarea-excesiva-a-institutiilor-statului-pune-in-pericol--7542_1065118.html

Perioada de aflare la putere a forţelor democratice, care au constituit Alianţa pentru Integrare Europeană şi ulterior Coaliţia Pro Europeană, a fost şi este marcată de aprofundarea crizei politice, de amplificarea corupţiei şi de lupta politică continuă. Identificarea acestor fenomene negative în perioada guvernări democratice indică  asupra faptului că clasa politică din Republica Moldova a fost profund marcată de perioada guvernării comuniste. Că mai avem nevoie de timp şi  de experienţă ca să conştientizăm că  pentru a asigura o guvernare în coaliţie de succes mai întîi este nevoie să se asigure consensul tuturor  şi o viziune comună asupra domeniilor şi direcţiilor prioritare de dezvoltare.

La momentul semnării acordurilor de constituire a alianţei de guvernare, atît liderii cît şi elita partidelor democratice au subsemnat pentru asigurarea creşterii bunăstării cetăţenilor şi dezvoltarea economică durabilă. Şi-au asumat responsabilitatea de a îmbunătăţi mecanismele de guvernare, asigurînd supremaţia legii şi independenţa justiţiei, eliminarea corupţiei din actul de guvernare şi neadmiterea subordonării instituţiilor statutului intereselor personale  şi de partid. Deşi au subsemnat şi s-au pronunţat pentru respectarea acestor principii şi valori, de facto, au contribuit – unii la modul direct, alţii prin vot - la aplicarea unor scheme frauduloase de deposedare a statutului de patrimoniu, la înrădăcinarea corupţiei în toate domeniile şi, mai grav, la sărăcirea tuturor cetăţenilor  Republicii Moldova, care muncesc acasă şi care contribuie la formarea bugetul naţional.

În loc să dezrădăcineze practicile comuniste de divizare a societăţii în ”ai noştri şi ai voştri”, partidele aflate la guvernare, nu numai că continuă să aplice aceste metode, dar le amplifică, impunînd angajaţii instituţiilor pe care le conduc să depună cereri de aderare la partidul care l-a desemnat. In aşa mod,  partidele, elita politică în loc să promoveze în societate adevăratele valori democratice, promovează şi susţin traseismul politic, laşitatea şi trădarea. Faptul că partidele aflate la guvernare promovează anumite persoane în funcţii înalte de stat pe criterii politice, dar nu profesioniste,  conduce la delapidări de fonduri de la bugetul de stat, la gestionarea proastă a întreprinderilor de stat, la vinderea patrimoniului de stat pe kopeici.

Spre regret, guvernarea Pro Europeană va rămînea în istorie ca o guvernare care, practic, a transformat instituţiile statutului în subdiviziuni de partid, din cauza politizării lor excesive. Şi dacă se va continua pe aceiaşi manieră – Republica Moldova riscă să dispară ca stat, deoarece prioritizarea intereselor de partid nu întotdeauna coincide cu interesul naţional. Anume din aceste considerente, întotdeauna am pledat pentru stabilirea consensului naţional în domeniile prioritare   de dezvoltare a statutului nostru, pentru ca orice partid venit la guvernare să nu admită abateri şi să asigure continuitatea în realizarea lor.

Serviciul de presă al PPRM