Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare cu siguranță s-au înrăutățit odată cu modificarea sistemului electoral. Partidul Liberal Democrat din Moldova își exprimă îngrijorarea în legătură cu situația în care s-a pomenit Republica Moldova după adoptarea sistemului mixt, care are menirea să mențină anumite partide la guvernare. În condițiile în care Republica Moldova nu ține cont de opinia partenerilor externi, riscă să-și piardă credibilitatea. De această părere este Alexandru Bujorean, vicepreședinte al PLDM, participant la dezbaterile publice cu tema: „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, organizate de Agenția de presă IPN.
Potrivit lui, PLDM este membru din familia Partidului Popular European, care este cea mai numeroasă formațiune din Parlamentul European și declarațiile oficialilor europeni au fost destul de dure, condamnând acțiunile majorități parlamentare şi decizia de a modifica sistemul electoral. Liberal-democratul a amintit despre declarațiile PPE și ALDE, prin care instituțiilor europene li s-a solicitat să evalueze declinul statului de drept și a standardelor democratice în Republica Moldova, să oprească orice finanțare, să aplice cea mai strictă condiționalitate pentru orice asistență financiară viitoare și să reevalueze cât mai curând Acordul de Asociere.
În opinia sa, toate aceste solicitări sunt catastrofale pentru Republica Moldova. „Spre mare regret, reprezentanții PDM și PSRM nu au nici cea mai vagă închipuire câte efort pe intern și extern a depus PLDM pentru ca acest acord să fie semnat și apoi ratificat. A fost o muncă enormă și dacă acest Acord va fi reevaluat, va avea de suferit în primul rând cetățeanul simplu”, a opinat Alexandru Bujorean.
Alexandru Bujorean a precizat că PLDM a promovat cândva sistemul de vot mixt, însă aici este necesar de menționat în ce perioadă a avut loc acest lucru și anume fiind vorba despre anul 2008. „În acea perioadă, nu exista în Republica Moldova o anumită suspiciune, așa cum a numit-o Comisia de la Veneția, ca cercurile economice să influențeze votul deputaților sau alegerea acestora. Și sunt absolut sigur că dacă în 2008 ar fi fost implementat acest sistem, probabil mulți exponenți ai Partidului Democrat și ai Partidului Socialiștilor, astăzi nu erau să cunoască cum arată Parlamentul din interior”, a opinat liberal-democratul.
Vicepreședintele PLDM consideră că guvernarea nu este conștientă de consecințele acestui pas. Potrivit lui, dacă, ipotetic, Comisia Europeană, conform atribuțiilor sale, va include pe agenda Parlamentului European discuțiile privind relațiile cu UE – Republica Moldova, în acest caz, reacțiile politice se pot transforma într-o decizie concretă adoptată prin vot. „Noi nu vorbim despre anularea Acordului de Asociere, asta chiar ar fi o catastrofă și o reîntoarcere a noastră în trecut cu mulți-mulți ani. Dar vorbim despre ceea ce cer acești oficiali și anume reevaluarea acestuia”, a menționat vicepreședintele PLDM. Potrivit lui, în cazul în care UE ar reevalua Acordul de Asociere, Republica Moldova, fiind cea mai săracă țară din regiune, va avea de suferit în primul rând pe plan economic și anume agenții economici, pentru care accesul pe piața europeană va fi îngreunat.
Dezbaterile publice „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare în contextul votării sistemului mixt”, constituie ediția a 75-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.