Domeniul asistenței sociale trebuie transmis în gestiunea primăriei pentru că autoritățile publice locale de nivelul întâi știu cel mai bine care sunt necesitățile cetățenilor. O spune vicepreședintele Congresului Autorităților Locale, Alexandru Bujorean. Potrivit primarului de Leova, serviciul protecției sociale trebuie descentralizat și transmis primăriilor spre gestiune, atât prin prisma competențelor, cât și a resurselor financiare alocate, notează IPN.
Vicepreședintele CALM, Alexandru Bujorean, spune că domeniul protecției sociale trebuie descentralizat, astfel încât primăriile să obțină competențe și resurse financiare pentru a ajuta direct cetățenii.
„Acest serviciu, evident, trebuie transmis în gestiunea primăriei, dar transmis nu doar ca și competență, dar ca și acoperire financiară, pentru că, vă dau un exemplu, în luna decembrie, în baza unor criterii absolut neclare, de la nivel central, de la Agenția de Asistență Socială, au fost întocmite anumite liste pentru acordarea unor ajutoare unice în sumă de 4.900 de lei. Criteriile nu le-am înțeles nici noi, au venit aceste liste, le-am contrasemnat în calitate de primar, ca ulterior, în luna februarie să vină alte liste, dar cu solicitarea să fie selectați de către primărie și comisiile din teritoriu doar o parte din beneficiari. Cum poți să iei o listă cu persoane care sunt în mare parte cu grad de dizabilitate, cu venituri reduse, cu mulți copii și să începi să tai, pe ce criterii?”, s-a întrebat primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.
Potrivit edilului de Leova, deși s-a promis descentralizarea serviciilor sociale, acest lucru nu se întâmplă, iar cetățenii continuă să se adreseze după ajutor primăriilor, deși fondurile sunt repartizate de la nivel central.
„Domeniul protecției sociale, nu este o competență a primăriei, dar oamenii vin la primărie doar pentru faptul că, probabil, asistenții sociali sau angajații direcțiilor de asistență socială în mare parte sunt amplasați în sediile primăriilor, pentru ca să deservească direct populația, însă primarul nu are pârghii directe să gestioneze anumite procese și să ofere chiar anumite ajutoare materiale. Domeniul protecției sociale este o competență exclusivă a statului și chiar dacă anterior s-a declarat că ea va fi într-un fel descentralizată și delegată administrațiilor publice locale de nivelul întâi până la moment acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus primarul orașului Leova.
Recent, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat reforma „RESTART” care prevede crearea a 9 Agenții Teritoriale de Asistență Socială, administrate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Acestea vor coordona activitatea direcțiilor raionale de asistență socială.