logo

Alexandru Balan: Sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială a SIS


https://www.ipn.md/ro/alexandru-balan-sunt-suspiciuni-evidente-in-activitatea-manageriala-a-7967_1106030.html

Alexandru Balan, expert în securitate, susține că aspectul preventiv în activitatea Serviciului de Informații și Securitate este esențial în contracararea diverselor infracțiuni. Însă, potrivit lui, din cauza neglijenței și a incompetenței unor factori de decizie, au loc diverse incidente de securitate, precum a fost criza teroristă din 30 iunie 2023 de la Aeroportul Internațional Chișinău. Totodată, la o distanță de un an, în capitală a avut loc din nou un incident grav de securitate – omorul unui membru al unei grupări criminale. Alexandru Balan consideră că și în acest caz sunt suspiciuni evidente în activitatea managerială defectuoasă a SIS.

Într-o conferință de presă la IPN, expertul în securitate a declarat că, potrivit ultimelor modificări legislative cu privire Serviciul de Informații și Securitate, scopul activității SIS constituie asigurarea securității interne și externe a statului, apărarea ordinii constituționale, contribuirea la apărarea sistemului economic național și la asigurarea capacității de apărare a statului. De asemenea, este vorba despre combaterea terorismului și altor amenințări la adresa securității statului, cu utilizarea mijloacelor preventive și speciale de natură non-militară.

În ceea ce ține de incidentul de la aeroport, de acum un an, expertul afirmă că nici până în prezent conducerea SIS nu a oferit explicații publice privind motivul tergiversării în acea zi, timp de mai mult de 3 ore, a procesului de verificare a cetățeanului din Tadjikistan. Potrivit lui, acțiunea în mod normal urma a fi efectuată online, în doar câteva minute. Însă, într-un final s-a ajuns la declanșarea atacului cu caracter terorist.

Altă întrebare este de ce nu s-a dispus formarea Comandamentului Operațional Antiterorist sub egida SIS, conform obligațiunilor ce derivă expres din Legea cu privire la prevenirea și combaterea terorismului. „Dar iată că, prin neglijarea acestor aspecte, la o distanță de un an, în Chișinău au avut loc din nou la un incident grav de securitate. La 10 iulie 2024, în plină zi unul dintre membrii unei grupări criminale din Londra a fost omorât cu cruzime de un killer care a părăsit fără impedimente teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Alexandru Balan.

Potrivit lui, din vara anului 2023 capacitățile SIS au fost consolidate considerabil, însă din cauza distribuirii ineficiente a forțelor și resurselor acestei instituții importante în stat, Moldova se confruntă în continuare cu serioase provocări de securitate. „Că liderul unei grupării criminale internaționale mai mult de doi ani se afla la Chișinău și într-un mod superficial a fost supravegheat operativ de către SIS – este un fapt stabilit. Mai mult ca atât, potrivit articolului 3, aliniatul 1 din Legea cu privire la Serviciul de Informații și Securitate, în scopul asigurării securității statului, al identificării, reducerii sau contracarării vulnerabilităților, factorilor de risc și amenințărilor la adresa securității Republicii Moldova, Serviciul urma să culeagă, să verifice, să analizeze și să valorifice informațiile”, a precizat expertul.

Alexandru Balan a mai spus că, în contextul politicii de integrare a Republicii Moldova în structurile Uniunii Europene, cu un așa randament de activitate a Serviciului de Informații și Securitate practic devine imposibil să formezi un climat adecvat de securitate, urmărind promovarea imaginii Republicii Moldova nu doar în calitate de consumator, dar și generator de securitate, a mai spus Alexandru Balan.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.