Constituția este legea poporului, iar voința poporului constituie baza puterii de stat, afirmă profesorul Alexandru Arsene, doctor habilitat în drept constituțional. Și atunci când un act normativ, care prezintă dorința deputaților, vine în contradicție, prioritate se dă voinței poporului și acest lucru este garantat de Constituție. Potrivit lectorului universitar, Constituția mai spune că Republica Moldova este un stat de drept – ceea ce înseamnă preeminența Constituției și a dreptului asupra interesului politic. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică „Despre starea de urgență în țară și la Curtea Constituțională (CC): motive, actori, soluții”, organizate de Agenția de presă IPN.
Alexandru Arsene a menționat că, CC nu are ce interveni în disputele politice. Or, lupta politică este chestiunea politicienilor. Însă, Curtea este o autoritate de jurisdicție constituțională, care asigură supremația Constituției asupra intereselor de grup, de partid și între ramurile puterii – legislativă și executivă. „Pentru că, într-adevăr, politicienii, dimineața au o viziune. La prânz s-au schimbat niște factori și au altă viziune, iar seara o au pe a treia”, explică profesorul.
Potrivit lui, actele adoptate de Curtea Constituțională în ultimul timp au pus în mișcare mecanismul de stat, instituțiile care adoptă măsuri concrete ca ele să nu fie antrenate în procesul politic. „Politicieni sunt deputații și miniștri. Or, ministerul, începând cu secretarii de stat sunt funcționari publici – ei trebuie să-și îndeplinească funcțiile indiferent de situații. Și criza pandemică nu oprește nicio instituție să-și facă treaba cum se cade”, a spus profesorul.
Ce ține de clasa politică, Alexandru Arsene spune că trebuie resetate criteriile de evaluare de către cetățeni a celor care se avântă în a lua decizii generale pentru întreaga societate. „În caz contrar, alegătorii, pur și simplu, vor schimba un politician pe altul. Însă, nu poți aștepta de la un om imperfect să creeze lucruri perfecte”, afirmă el.
Doctorul habilitat în drept constituțional a precizat că stabilitatea reglementărilor normative și, în primul rând, constituționale, tocmai constituie temei de dezvoltare a societății. Profesorul prezintă exemplul Constituției Statelor Unite ale Americii, textul inițial al căreia, peste două sute de ani, nu a suportat nicio modificare: „Constituția americană a fost amendată doar în ceea ce ține de dezvoltarea și garantarea drepturile fondamentale ale omului și buna funcționare a mecanismului de stat. Or, în cazul Republicii Moldova, în multe cazuri cei care jură pe Constituție, strigă apoi că aceasta trebuie schimbată”.
În altă ordine de idei, Alexandru Arsene a mai spus că la etapa actuală Curtea Constituțională a preluat principiile, potrivit cărora, de fiecare dată apelează la argumentele științifice privind funcționarea mecanismului de stat și punerea în practică a atribuțiilor pe care le are.
Dezbaterea publică „Despre starea de urgență în țară și la Curtea Constituțională: motive, actori, soluții” este ediția a 184-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Seidel”.