Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a înaintat conducerii interimare a Procuraturii Generale un demers prin care solicită încetarea practicilor ilegale de persecutare a persoanelor publice prin utilizarea urmăririlor penale pentru îmbogățire ilicită. Potrivit lui, în ultimii ani Procuratura și CNA au pornit sute de cauze penale, au reținut și arestat zeci de persoane, în special înalți demnitari publici.
„Conștientizând pericolul extrem de grav al corupției ca fenomen social și juridic, manifestând intoleranță totală față de acest comportament, în calitatea mea primară de jurist, dar și procuror general, fie chiar și suspendat, consider că toți cei implicați în combaterea corupției trebuie să-și conformeze activitățile cadrului legal. Nu este posibil de făcut dreptate prin nedreptăți”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-un briefing de presă la IPN.
„Având în vedere că din octombrie 2021, atunci când ilegal și abuziv am fost înlăturat din funcție, a pornit o avalanșă de dosare pentru îmbogățire ilicită în condițiile unui vid de metodici de investigare, nici până în prezent Procuratura Generală nu a venit către corpul de procurori cu vreo instrucțiune de urmărire penală a acestei categorii de infracțiuni și nici nu a orientat procurorii asupra efectelor jurisprudenței Curții Constituționale în acest sens”, a notat procurorul general suspendat.
Potrivit lui, acest lucru a determinat practici neuniforme și abuzive de interpretare și aplicare de către procurori a legii în cadrul proceselor penale, fapte soldate cu încălcări grave și ireparabile ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.
Alexandr Stoianoglo a precizat că a intervenit către procurorul general interimar, care conform legii este responsabil atât de politica penală în stat, cât și de legalitatea activității procuraturii, cu solicitarea de a face uz de competențele funcționale pentru a stopa fărădelegile. Stoianoglo cerere revenirea la normalitate și la legalitate prin interpretarea și aplicarea onestă a legii.
Procurorul general suspendat spune că demersuri similare a depus și la Procuratura Anticorupție, Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și la Uniunea Avocaților. De asemenea, a înștiințat și partenerii externi de dezvoltare, dar și corpul diplomatic acreditat în Republica Moldova, semnalând că din cauza unui număr redus de procurori, această meserie a devenit un simbol al fricii, al abuzurilor, al represiunilor, al incompetenței și al cătușilor televizate.
„Am adus exemple de practici neunitare, de interpretare și aplicare de către procurori a legislației în vigoare, duble standarde, selectivitate, subiectivism și grave încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale ale oamenilor”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.
Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.