logo

Alexandr Stoianoglo, achitat în dosarul de exces de putere


https://www.ipn.md/ro/alexandr-stoianoglo-achitat-in-dosarul-de-exces-de-putere-7967_1102991.html

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a fost achitat în dosarul în care a fost învinuit de exces de putere sau depășire a atribuțiilor de serviciu. O hotărâre în acest sens a fost emisă astăzi de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. După ședință, Alexandr Stoianoglo a declarat pentru presă că hotărârea judecătorească de astăzi era evidentă încă de la pornirea dosarului penal. Potrivit lui, acțiunile sale nu au avut elemente criminale și nici nu au prejudiciat statul, transmite IPN.

„În cadrul examinării și în cadrul urmării penale nu a fost prezentată nicio probă care dovedește învinuirea în privința mea. Dosarul în privința mea a fost falsificat, a fost făcut la comandă politică, cu unicul scop – înlăturarea mea din funcție”, a menționat fost procurorul general.

Procuratura Anticorupție a anunțat că va contesta la Curtea de Apel Chișinău hotărârea primei instanțe. Cauza penală respectivă a fost pornită în luna octombrie 2021 de către un procuror din Procuratura Anticorupție desemnat de CSP. Potrivit materialelor, Alexandr Stoianoglo și fosta sa subalternă l-au eliberat din funcție pe procurorul Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit, cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea îndemnizației de concediere a procurorilor care demisionează, intenționat a acționat contrar prevederilor legale și a dispus achitarea îndemnizației de concediere în mărime de 163 990 lei, prin ce a prejudiciat bugetul Procuraturii.

Prin sentința din 28 februarie 2024, instanța a achitat inculpații, învinuiți de comiterea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, fiind formulată în acest sens și o opinie separată din partea unuia dintre cei trei judecători care formează completul de judecată privind existența vinovăției acestora.

Alexandr Stoianoglo a fost reținut în octombrie 2021, plasat în arest la domiciliu, iar apoi sub control judiciar. A fost învinuit de abuz de serviciu, corupere pasivă și fals în declarații. Acesta mai era vizat într-un dosar cu privire la îmbogățirea ilicită. Alexandr Stoianoglo pledează nevinovat pe toate capetele de acuzare.

În mai 2022, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus șefei statului eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de procuror general. CSP a luat cunoștință cu raportul comisiei care i-a apreciat activitatea ca fiind nesatisfăcătoare. În septembrie 2023, președinta a semnat decretul de eliberare de funcție.