logo

Alexandr Muravschi: Inadvertențele guvernului au redus efectul acțiunilor corecte


https://www.ipn.md/ro/alexandr-muravschi-inadvertentele-guvernului-au-redus-efectul-actiunilor-corecte-8004_1074098.html

Pentru a aprecia cum a gestionat guvernul criza, trebuie să divizăm subiectul în două – să apreciem separat acțiunile operative destinate atenuării și subordonării situației, și pregătirea de acțiunile de după ieșirea din criză. Părerea în cauză a expus-o ex-viceprim-ministrul Alexandr Muravschi în cadrul dezbaterilor publice „Criza în Moldova ca indicatorul de oportunități ratate și ocazia pentru schimbări” la IPN

Dânsul consideră că guvernul a făcut față primei sarcini în proporție de 50 la sută. Luând în calcul starea deficitară a Moldovei în sensul cadrelor, finanțelor, economiei, trebuie să acceptăm că guvernului i-au reușit multe, deși destule acțiuni merită să fie criticate. Pentru toate existe motive”, a explicat economistul

„Din structurile de stat a fost eliminată clasa birocratică în sensul bun al cuvântului. Acei, care pot redacta un document astfel, încât fiecare virgulă e pusă la locul ei și nu admite interpretări. Ce avem noi? Zilnic se emit decizii ale unor comisii extraordinare, pe care le poți interpreta cum vrei. Sau divergențele între cei care adoptă decizii și le aduce la cunoștința populației: o parte zic că sunt interzise plimbările în parcuri, alta parte spune că nu. Acestea-s detalii, dar din ele se formează atitudinea populației. Compatrioții noștri în alte țări respectă cu strictețe regulile, dar vin acasă și văd o cu torul altă situație. Înseamnă că guvernul n-a asigurat executarea acestei sarcini”, spune Alexandr Muravschi.

El este convins că inadvertențele comise de guvern au redus din efectul acțiunilor corecte.

Referindu-se la pasul următor, Alexandr Muravschi a remarcat deficitul de unitate, necesară în momentele complicate. „Pe timp de criză trebuie să ții la unitate și să treci pe planul doi divergențele politice. Între altele, când premierul a propus ședințe comune, propunerea a fost ignorată. Așa a fost, dar trebuie să se mai facă o invitație, să se propună altă formă de cooperare”, spune economistul.

El consideră important constituirea unui Consiliu economic pe lângă prim-ministru. „Șase- șapte persoane care vor spune tot ce cred, fără a lua în considerație rangurile. Încolo, îl privește pe premier, să accepte sau nu, pentru că răspunderea îi revine, dar asemenea dezbateri sunt necesare”, e convins Alexandr Muravschi.

El a relatat că i-a propus prim-ministrului Ion Chicu câteva candidaturi în componența Consiliului economic, dar treaba n-a mers mai departe. „De altfel, vine cel de-al doilea val al pandemiei și de aceasta trebuie să se țină cont, de a fi gata de noi probleme, de a nu repeta aceleași greșeli”, a conchis economistul.

Dezbaterile publice „Criza în Moldova ca indicatorul de oportunități ratate și ocazia pentru schimbări” au loc în cadrul proiectului „Depășirea stereotipurilor privind integrarea europeană prin comunicare”, realizat de Agenția IPN cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.