logo

Alexandr Makuhin, despre referendum: Când o persoană nu înțelege ceva, ezită să dea un răspuns


https://www.ipn.md/ro/alexandr-makuhin-despre-referendum-cand-o-persoana-nu-intelege-8004_1109298.html

Rezultatele referendumului privind modificarea Constituției pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană au demonstrat că percepția multor persoane despre Uniunea Europeană diferă semnificativ de realitatea obiectivă. În special, este vorba despre modul în care funcționează instituțiile Uniunii Europene, rolul acestora, care sunt limitele competențelor organelor executive și celor colegiale europene și unde se află granița între dorințele colective ale UE și competențele guvernelor naționale. Aceste subiecte nu au fost discutate prea mult nici până la, nici în cadrul campaniei informaționale pentru referendum. „Atunci când o persoană se teme de ceva, când nu înțelege și nu primește răspunsul la subiectul care prezintă importanța pentru el, este firesc să ezite să dea un răspuns”, a explicat expertul Alexandr Makuhin la dezbaterea publică: „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Alexandr Makuhin, expertul permanent al proiectului, a subliniat că oamenii au un șir de preocupări sau temeri care s-au reflectat asupra rezultatelor plebiscitului. Înainte de referendum, s-au utilizat diverse distorsiuni politice. În opinia sa, o parte semnificativă de stereotipuri și folosirea vizibilă a tehnicilor de manipulare lucrează activ în cazul Republicii Moldova. Stagnarea nivelului de viață a adus la faptul că o parte din tehnicile de manipulare sunt asimilate foarte activ de oamenii care se tem că vor trăi mai rău, a explicat Alexandr Makuhin.

Una dintre cele mai economic motivate sperietori este că Uniunea Europeană va solicita Republicii Moldova să adopte legea privind vânzarea terenurilor agricole cetățenilor străini. Alexandr Makuhin a precizat că Uniunea Europeană nu poate să solicite asemenea lucruri unei țări, însă totul s-a prezentat ca o luare forțată a pământurilor pentru a fi oferite „unor capitaliști bogați”, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra cetățenilor.

Încă o manipulare economică vizează adoptarea monedei unice – euro, oamenii fiind speriați că acest lucru va duce la creșterea cheltuielilor. O parte de oameni nu înțeleg că integrarea în UE și trecerea la euro sunt procese complicate, care nu neapărat sunt în strânsă legătură.

Un alt fals utilizat activ este că aderarea la Uniunea Europeană înseamnă acceptarea căsătoriilor între persoane de același sex, legitimarea adoptării copiilor de către cupluri de același sex. Alexandr Makuhin a declarat că dezaprobă orice discriminare de gen, menționând că nu orice țară din UE are asemenea legi. „Aderarea politică și instituțională la Uniunea Europeană nu este legată de adoptarea modificărilor la Codul Familiei”, a declarat expertul.

Dezbaterea publică la tema „Ce știu moldovenii despre UE. Decalajul între așteptări și realitate?” este organizată în cadrul proiectului „Agenția de presă IPN pentru coeziune socială și Moldova pro-europeană”, finanțat de către IMS.