Aleşii municipali susţin că implementarea unor proiecte în capitală de către conducerea statului fără consultarea Consiliului local este o practică ilegală şi amorală
https://www.ipn.md/ro/alesii-municipali-sustin-ca-implementarea-unor-proiecte-in-capitala-de-7965_962031.html
Mai mulţi consilieri municipali se consideră ignoraţi de conducerea R. Moldova şi cea a capitalei în luarea deciziilor privind dezvoltarea municipiului.
Un şir de consilieri a adus numeroase exemplele de ignorare a aleşilor locali, în cadrul şedinţei extraordinare de joi, 2 noiembrie, a Consiliului municipal Chişinău (CMC). Exemplul cel mai vehiculat au fost deciziile luate în timpul vizitei recente la Primărie a preşedintelui Vladimir Voronin.
În interpelarea sa, consilierul din partea Alianţei „Moldova Noastră”, Oleg Cernei, a declarat că şeful statului „a pus la cale mai multe proiecte grandioase, discutând doar cu funcţionari de la Primărie şi cu 2-3 consilieri, deşi identificarea şi alocarea surselor financiare necesare pentru finanţarea proiectelor ţine în exclusivitate de competenţa CMC şi nu a funcţionarilor”. Cernei a cerut de la conducerea Primăriei transparenţă în activităţile sale, inclusiv informarea CMC despre Planul Urbanistic General şi dezvoltarea capitalei. Consilierul a calificat drept anormal şi ilegal faptul că CMC află post-factum despre schimbările planificate, lucrările executate, deşi anume Consiliul este organul care decide în aceste cazuri, şi nu conducerea Primăriei sau a R. Moldova.
„Vizitele permanente ale lui Voronin la Primărie poartă un caracter confidenţial, el discută cu aparatul Primăriei, cu funcţionari numiţi şi nu aleşi, astfel încât aceste vizite nu au rost”, a spus Cernei, subliniind că aleşii locali sunt cei care trebuie să elaboreze agenda de teme care urmează a fi discutate în cadrul acestor vizite.
Consilierul din partea Mişcării Social-Politice „Ravnopravie”, Valeri Climenco, a susţinut interpelarea lui Cernei, declarând că implicarea preşedintelui în treburile capitalei constituie un abuz. „Să înţelegem că Voronin a soluţionat toate problemele ţării, a construit Satul moldovenesc şi i-a rămas doar să facă ordine în capitală?! Dacă şi la Chişinău va fi aceeaşi situaţie ca în restul teritoriului, vai de capul chişinăuienilor”, a declarat Climenco. El a părăsit sala, declarând reprezentanţilor presei că nu vede rostul de a participa la şedinţă în situaţia în care capitala este condusă de Voronin, dar nu de CMC.
Solicitat de Info-Prim Neo, şi consilierul fracţiunii comuniştilor, Eduard Smirnov, a calificat drept anormală situaţia în care lucrările sunt efectuate, după care aleşii locali decid finanţarea acestora. „Consilierii nu cunosc sumele necesare pentru lucrări, devizul de cheltuieli, dar află despre cheltuielile făcute după finalizarea lucrărilor”, a spus Smirnov. Potrivit lui, situaţia trebuie schimbată de urgenţă, pentru a evita repetarea cazului str. Ismail, construcţia căreia a finalizat de mult, iar aleşii locali abia acum sunt puşi la curent cu faptul că trebuie să voteze alocarea milioanelor de lei pentru finanţarea lucrărilor. Smirnov a declarat că „înţelege că strada respectivă a fost reconstruită în conformitate cu o comandă de sus, în lipsa unui proiect”, dar consideră anormală o astfel de situaţie.
Un alt consilier comunist, Victor Odobescu, a spus pentru Info-Prim Neo că CMC are o datorie de 7-8 mil. lei pentru reconstrucţia str. Ismail, bani de care bugetul local nu dispune, astfel că a apelat la ajutorul Guvernului. Odobescu susţine că administraţia locală planifică insuficient proiectele de reconstrucţie şi construcţie, fără a se ţine cont de posibilităţile bugetului municipal.
La rândul lui, consilierul fracţiunii PPCD, Victor Grebenşcicov, s-a declarat deranjat de faptul că CMC „merge în urma deciziilor conducerii RM şi a Primăriei”, ceea ce contravine legislaţiei în vigoare.
De aceeaşi părere este şi consilierul neafiliat Vasile Parasca, care a criticat faptul că aleşii locali nu sunt consultaţi referitor la priorităţile capitalei, aflând mai târziu despre deciziile primarului interimar şi ale conducerii de vârf, şi fiind obligaţi să voteze post-factum alocarea banilor. „Vorbim despre combaterea corupţiei, dar noi suntem cei care facilităm corupţia, prin aceste tradiţii”, a mai spus Parasca.
În anul curent, în capitală au fost reconstruite capital 13 străzi. Finanţarea unora dintre lucrări abia urmează să fie aprobată de CMC.