logo

Aleșii locali trebuie să-și unească forțele pentru a crea o viață mai bună pentru cetățeni, premier


https://www.ipn.md/ro/alesii-locali-trebuie-sa-si-uneasca-fortele-pentru-a-7967_1104570.html

Aleșii locali trebuie să-și unească forțele pentru a crea o viață mai bună pentru toți cetățenii. Cu acest îndemn a venit premierul Dorin Recean la întrevederea cu primarii, consilierii și reprezentanții serviciilor desconcentrate din raionul Anenii Noi. Șeful executivului a făcut un apel către primari să participe la programele guvernamentale, precum „Satul European” și „Satul European Expres”, dar și să-și dezvolte capacitățile de scriere și implementare a proiectelor pentru dezvoltarea localităților, transmite IPN.

„Avem obligația să ne mobilizăm și să construim Europa acasă, în fiecare sat și oraș. Guvernarea a făcut un salt fără precedent în relația noastră cu Uniunea Europeană și trebuie să acționăm accelerat, pentru a demonstra că suntem capabili să absorbim resursele europene pentru dezvoltare locală”, a declarat șeful Dorin Recean, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

În cadrul vizitei în raionul Anenii Noi, premierul s-a deplasat la grădinița din localitatea Merenii Noi, construită prin intermediul programului „Satul European”, pentru care Guvernul a investit circa 10 milioane de lei. Aceasta urmează să fie frecventată de circa 90 de copii.

Dorin Recean a mers și la piața din satul Gura Bâcului, unde, în fiecare zi de joi, vin vânzători din localitățile învecinate și din stânga Nistrului. Șeful executivului a discutat cu cetățenii despre proiectele implementate de autorități, provocările cu care se confruntă oamenii și sugestiile pe care le au pentru guvernare. Totodată, discuțiile cu cetățenii din Gura Bâcului au vizat procesul de integrare europeană și pașii pe care trebuie să-i urmeze Republica Moldova pentru atingerea acestui obiectiv.

Premierul a menționat că implementarea proiectelor finanțate de Uniunea Europeană deja contribuie la dezvoltarea economică și la crearea noilor oportunități pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Satul Gura Bâcului este membru al celui mai mare proiect de amalgamare voluntară, format împreună cu localitățile Telița, Calfa și Roșcani. Potrivit premierului, odată unite,  aceste localități vor crea o singură administrație publică mai eficientă și vor putea beneficia de mai multe fonduri europene, pentru a oferi cetățenilor condiții bune de trai.

Prim-ministrul a vizitat și o gospodărie țărănească din satul Gura Bâcului, raionul Anenii Noi. Afacerea este specializată în producerea legumelor în câmp deschis, pe o suprafață de circa 67 de hectare. Legumicultorii cresc morcov, ceapă, cartof și sfeclă roșie.

O altă vizită a fost în satul Mereni, la o patiserie cu circa 25 de angajați. Afacerea a fost pornită acum 10 ani de către doi soți care au muncit într-o patiserie din Parma, Italia, după care s-au întors în localitatea de baștină. Premierul a încurajat proprietarii să valorifice multiplele posibilități de creștere a afacerilor oferite de autorități. „Guvernul oferă multe oportunități pentru tinerii antreprenori. Toți cei reveniți acasă, dar și cei de aici pot beneficia de programele Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Programul guvernamental „373”, ca să dezvolte sectorul antreprenorial în Republica Moldova”, a subliniat prim-ministrul.