Aleşii locali devin mai responsabili dacă sunt instruiţi, campanie
https://www.ipn.md/ro/alesii-locali-devin-mai-responsabili-daca-sunt-instruiti-campanie-7967_996163.html
Aleşii locali devin mai responsabili în adoptarea deciziilor dacă sunt instruiţi în domeniul administraţiei publice locale (APL). Aceasta este concluzia unui atelier de lucru desfăşurat cu ocazia evaluării rezultatelor campaniei de instruire a aleşilor locali. Campania a fost organizată de către Centrul „Contact” în cadrul proiectului „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova - consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale”, transmite Info-Prim Neo.
Scopul campaniei a fost de a consolida capacităţile APL din 25 localităţi în domeniile relevante de activitate ale acestora. În cadrul campaniei, în perioada septembrie – noiembrie 2011, au fost desfăşurate training-uri cu durata de două zile pentru circa 600 de consilieri locali, primari, funcţionari publici, precum şi lideri ai societăţii civile. Beneficiarii au fost informaţi despre principiile de funcţionare a APL, organizarea activităţii autorităţilor publice locale, gestionarea finanţelor publice locale şi a patrimoniului, implicarea cetăţenilor în procesul decizional şi asigurarea transparenţei activităţii APL.
Managerul proiectului, Nicolae Panfil, secretar al Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, a declarat că în mare parte scopul campaniei de instruire a aleşilor locali a fost atins. La atelierul de evaluare au fost invitaţi beneficiarii campaniei de instruire pentru a discuta împreună experienţa pozitivă, dar şi eventualele neajunsuri observate în cadrul campaniei.
Eugen Furculiţă, consilier al secretarului general al Guvernului, prezent la atelierul de lucru, a menţionat că Guvernul este conştient de faptul că există carenţe în activitatea APL şi că este deschis pentru orice tip de sugestii.
Valerian Ciocan, primarul s. Mihăileni, r. Râşcani, a afirmat că astfel de training-uri sunt foarte utile aleşilor locali şi ar trebui să fie organizate mai frecvent, pe teme mai aprofundate. Majoritatea aleşilor locali prezenţi la eveniment au menţionat de asemenea că după training-uri le este cu mult mai uşor să colaboreze cu alşii locali şi funcţionarii publici care au participat la acestea.
Concluziile campaniei de instruire a aleşilor locali, precum şi recomandările formulate în cadrul atelierului de evaluare, urmează a fi prezentate autorităţilor publice centrale şi locale, fiind în acelaşi timp un suport pentru consolidarea cooperării dintre sectorul asociativ şi autorităţi.
Proiectul „Monitorizarea alegerilor şi educaţia alegătorilor din Republica Moldova - consolidarea capacităţilor şi dezvoltarea reţelelor internaţionale” este realizat de către Centrul „Contact” în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte cu susţinerea financiară a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.