Aleşii locali au respins propunerea unui consilier de a cere explicaţii privind abuzurile poliţiei împotriva libertăţii de exprimare
https://www.ipn.md/ro/alesii-locali-au-respins-propunerea-unui-consilier-de-a-cere-explicatii-privind--7965_964236.html
Consiliul municipal Chişinău a respins, în şedinţa de joi, 5 aprilie, propunerea consilierului fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, Oleg Cernei, de a cere explicaţii şefului Poliţiei municipale privind abuzurile comise de angajaţii acesteia vizavi de reprezentanţii mass-media, partidelor politice şi a locuitorilor capitalei, transmite Info-Prim Neo.
În interpelarea sa, Oleg Cernei a declarat că Poliţia municipală este plătită din banii publici pentru a menţine ordinea publică, dar nicidecum pentru a face presiuni asupra cetăţenilor. „CMC alocă anual pentru Poliţia municipală circa 70 mil. lei pentru salarizare, procurarea echipamentului, a automobilelor de lux, a oferit terenuri de pământ, apartamente comisarilor nu pentru ca aceasta să aplice forţa asupra oamenilor paşnici, ci să contracareze infracţionalitatea”, a spus Cernei.
Potrivit consilierului AMN, acţiunile de ultimă oră demonstrează că Poliţia municipală încalcă flagrant Legea cu privire la poliţie. În preajma campaniei electorale aceasta intimidează şi aplică forţa împotriva liderilor politici, a presei, demonstrând că nu este nepărtinitoare. Totodată, Cernei susţine că trebuie audiat la şedinţa CMC pentru a da explicaţii comisarul sectorului Centru, Dumitru Rusu, care a manifestat în această situaţie un comportament agresiv.
Majoritatea consilierilor, inclusiv fracţiunea comunistă, nu a susţinut propunerea lui Cernei, votând pentru ca această chestiune să nu fie inclusă în ordinea de zi.
Poliţia a reţinut la 27 martie mai mulţi participanţi la o acţiune comemorativă consacrată aniversării a 89-a a Unirii Basarabiei cu România. Printre cei reţinuţi a fost şi echipa de filmare a postului de televiziune PRO TV care filma evenimentul. La scurt timp, în incinta Comisariatului de poliţie a sectorului Centru a fost reţinută o altă echipă de filmare, a postului de televiziune DTV, iar caseta acesteia a fost sechestrată şi demagnetizată. Ceva mai târziu, în curtea Comisariatului a fost agresată şi echipa de filmare a postului de televiziune TV-7.
Mai multe organisme internaţionale, precum şi formaţiuni politice din R. Moldova au condamnat intervenţia în forţă a poliţiei împotriva participanţilor la marşul comemorativ şi a reprezentanţilor mass media, calificând aceste acţiuni drept un atac la libertăţile fundamentale ale omului, stipulate de Constituţie şi de actele internaţionale la care RM este parte.