logo

Alegerile prezidenţiale au fost parţial corecte şi parţial libere, CALC


https://www.ipn.md/ro/alegerile-prezidentiale-au-fost-partial-corecte-si-partial-libere-8008_1077726.html

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte apreciază că alegerile prezidenţiale au fost parţial corecte şi parţial libere. Coaliţia a constatat că în ambele tururi de scrutin mai mulţi alegători nu au putut să-şi exercite dreptul de vot la unele secţii din străinătate. Pe 1 noiembrie, din cauza capacităţii reduse, secţiile de votare nu au putut deservi un număr mare de alegători, chiar şi în pofida prelungirii programului de votare. După primul tur de alegeri, CEC şi MAEIE au găsit noi sedii pentru unele secţii de votare, mărind spaţiul acestora şi suplimentând personalul tehnic şi echipamentul, însă şi în cel de-al doilea tur de scrutin numeroşi cetăţeni nu au putut vota, din cauza epuizării buletinelor de vot.

Într-o conferință de presă la IPN, secretara Coaliției, Elena Prohnițchi, a menţionat că, pe toată durata campaniei electorale, au fost observate numeroase cazuri de utilizare a discursului de ură, instigare la discriminare, a mesajelor sexiste folosite de candidaţi, politicieni, lideri de opinie, jurnalişti şi cetăţeni. „Discursul negativ a căpătat o amploare deosebită înainte de cel de-al doilea tur de scrutin, primordial împotriva candidatei Maia Sandu, fiind acompaniat şi de distribuirea mai multor mesaje şi materiale defăimătoare şi cu conţinut fals”, a subliniat Elena Prohnițchi.

Șefiul Misiunii Promo-LEX de Observare a alegerilor, a spus că au fost atestate mai multe incidente comparativ cu scrutinele precedente. Observatorii au raportat multiple cazuri de încălcare a secretului votului, prin fotografiere sau prezenţa apropiată a cabinelor de vot, şi multiple cazuri de nerespectare a condiţiilor anti-COVID. „Am atestat multiple cazuri de transportare organizată a alegătorilor, nu doar în secţiile de votare unde au votat alegătorii din regiunea transnistreană, dar şi în ţară. Cu regret, am atestat şi situaţii credibile în care transportarea organizată a alegătorilor era însoțită de acţiuni de oferire a recompensei materiale pentru alegători, pentru că şi-au exercitat votul. Noi credem că toate aceste cazuri trebuie să fie luate în calcul şi examinate de organele de drept”, a spus Pavel Postica.

Potrivit lui Pavel Postica, corectitudinea şi libertatea scrutinului au fost afectate și de utilizarea resurselor administrative. Este vorba despre asumarea meritelor de către anumiţi concurenţi electorali pentru activităţi făcute din banii publici, activităţi care, de fapt, ţin de exercitarea atribuţiilor de serviciu. „Sunt foarte multe situaţii în care funcţionari publici au fost implicaţi în timpul orele de lucru în activităţi de campanie electorală în susţinerea concurenţilor electorali. Cea mai pare parte de situaţii atestate se referă la candidatul independent Igor Dodon”, a precizat Pavel Postica.

Sorina Macrinici
, directoare de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat că și discreditarea organizaţiilor neguvernamentale a afectat corectitudinea procesului electoral. „Campania de denigrare a fost lansată de către un deputat al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi a fost preluată de mass-media afiliată PSRM şi a continuat pe toată durata campaniei electorale. Scopul acestui atac a fost, pe de o parte, de a discredita organizaţiile neguvernamentale, iar pe de altă parte, de a distrage atenţia publică de la investigaţiile apărute în mass-media despre candidatul Igor Dodon şi pentru a atrage societatea civilă în lupta politică în pofida voinţei ei”, a spus Sorina Macrinici.

Un aspect problematic, menționat de Sorina Macrinici, este și discriminarea persoanelor cu dizabilităţi. Mai mult de 70% din secţiile de votare sunt inaccesibile pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii. Cu excepţia unui singur concurent electoral, nu au fost elaborate sau difuzate materiale în formate accesibile pentru persoanele cu dizabilităţi.


Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere și Corecte este o entitate permanentă și benevolă, constituită din 2005, de către mai multe organizații obștești, care au urmărit scopul de a contribui la desfăşurarea unor alegeri libere, corecte, transparente, incluzive şi integre.