logo

Alegerile locale în contextul vectorului european. Dezbatere IPN


https://www.ipn.md/ro/alegerile-locale-in-contextul-vectorului-european-dezbatere-ipn-8004_1101148.html

Aleșii locali au fost întotdeauna promotorii europenizării deoarece au simțit impactul direct al proiectelor care au îmbunătățit viața comunităților lor. De această părere sunt participanții la dezbaterea publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european”, organizată de Agenția de presă IPN.

Directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui consideră că rezultatele alegerilor din 5 noiembrie au arătat clar că la nivel local se vrea integrarea europeană și se muncește pentru asta.

„Istoria Republicii Moldova din ultimii, să spunem așa, 30 de ani, ne demonstrează faptul că, de fapt, europenizarea la nivel local s-a produs mult mai de mult, anume la nivelul administrației publice locale. Dacă analizăm rezultatele tuturor alegerilor locale care au avut loc în parcursul anilor în Republica Moldova, o să vedem că 70 și 80% de primari, în mare parte întotdeauna, au fost unii din promotorii principali al europenizării și al acestui vector de mișcare spre Uniunea Europeană, spre spațiul acesta european, al bunăstării, al modernizării. Și chiar dacă mulți din ei au mers pe listele unor partide care, formal, declarau altceva, în realitate, cum se zice, viața îi pune pe toți la locul său și toți înțelegeau, după o perioadă foarte scurtă de timp, că, știți, lucoarea vine nu de la răsărit, dar din apus”, a declarat Viorel Furdui.

Primarul satului Sadaclia, raionul Basarabeasca, Ion Galeru, care a reușit să ia peste 80% din voturi la alegerile din 5 noiembrie crede că intenția de vot a cetățenilor a fost influențată atât de felul în care el a administrat treburile publice în primul mandat, cât și de multitudinea de proiecte europene pe care a reușit să le implementeze în localitate.

„Toți au văzut toate proiectele care au fost executate, obținute, câștigate de noi. Cred că fiecare persoană a dat voturi de încredere pentru a ne susține mai departe pentru proiectele europene. Ca de exemplu, eu personal am obținut aproximativ în jurul de 80% din numărul de voturi. Și le aduc sincer mulțumiri tuturor locuitorii din localitatea noastră, satul Sadaclia, raionul Basarabeasca. Nu m-am gândit că o să am așa procent mare. Asta înseamnă că trebuie să lucrăm în continuare atât eu personal, cât și consilierii din localitate care au obținut voturi de încredere”, spune Ion Galeru.

Expertul IDIS Viitorul, Viorel Chivriga spune că la nivel local alegerea cetățeanului este influențată de competențele omului care candidează pentru o funcție de primar sau consilier.

„Eu cunosc foarte multe localități în care, în ultimii patru ani, s-au făcut mici revoluții din punct de vedere economic. A apărut dezvoltarea economică locală, au apărut afaceri noi, dar mari învingători, până la urmă, au fost exponenții partidelor de stânga. Și aici sunt o serie de lucruri la care trebuie de atras atenție. Fiecare scrutin e o luptă politică la care trebuie să te pregătești foarte bine”, a declarat Viorel Chivriga.

Expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Stanislav Ghilețchi, spune că la alegerile din 5 noiembrie au fost avantajați concurenții electorali care în ultimii ani au livrat rezultate, fie că acestea au fost grație proiectelor europene, fie altor inițiative implementate în localitate. Cert este că oamenii au început să voteze mai mult pentru rezultate palpabile, pentru competențe și acesta este un factor care explică cum localitățile se europenizează treptat.

„Din analize pe care le-am făcut și noi, persoanele sau primarii care au reușit să livreze pe durata ultimului mandat au reușit să obțină și un suport destul de înalt din cadrul comunităților locale. Observăm și o numită profesionalizare a funcțiilor de primar. Adică la noi, în Republica Moldova, unii ar putea să aibă o viață politică destul de scurtă, dar iată, noi observăm că avem primarii care au candidat și ca independenți și reușesc să obțină al doilea, al treilea, al patrulea mandat, ceea ce, de fapt, denotă un nivel, cum am menționat, de profesionalizare și, pe urmare, la un nivel local, oamenii răsplătesc persoanele care, de fapt, reușesc să livreze anumite rezultate”, a spus Stanislav Ghilețchi.

Dezbaterea publică cu genericul „Alegerile locale în contextul vectorului european” este organizată de către Agenția de presă IPN, în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.