logo

Alegerile anticipate nu vor avea loc, experţi


https://www.ipn.md/ro/alegerile-anticipate-nu-vor-avea-loc-experti-7978_1022399.html

Principala revendicare a protestatarilor din PMAN, convocarea alegerilor anticipate, nu poate fi satisfăcută. De această părere a fost invitaţii emisiunii „Politica” de miercuri seara de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

Juristul Ion Dron susţine că unica cale de a avea alegeri anticipate este demisia preşedintelui, iar Nicolae Timofti a declarat că nu va demisiona. „Ne apropiem de termenul limită de 6 luni până la expirarea mandatului şefului statului. Constituţia interzice declanşarea alegerilor anticipate în această perioadă. În schimb, alegerile anticipate pot fi organizate în cazul demisiei preşedintelui, dacă Parlamentul nu reuşeşte din două tentative să aleagă preşedintele”, a explicat Dron. 

Juristul Pavel Midrigan consideră că oficialii europeni nu vor admite ca în Moldova să aibă loc alegeri anticipate pentru a evita preluarea puterii de către forţele pro-ruse. „Liderii Platformei „DA” s-au întâlnit cu diplomaţii acreditaţi la Chişinău. Nu este exclus că au urmărit scopul de a calma spiritele. Protestul din PMAN va eşua, deoarece nu există cerinţe clare faţă de guvernare”, a spus juristul.

Altă opinie a avut analistul politic Alexei Tulbure, care protestează non-stop în piaţă. „Protestul va avea o finalitate şi schimbarea se va produce. Este un protest inedit, iar oamenii sunt dispuşi să meargă până la capăt”, a declarat Tulbure.