Situaţia dificilă în care s-a pomenit Republica Moldova poate fi depăşită prin două căi: fie este numit un premier apolitic, care să poată reclădi sistemul de la început, cu oameni competenţi, fie să fie organizate alegeri anticipate, care le-ar oferi oamenilor posibilitatea să aleagă o altă clasă politică. Şansa de a schimba lucrurile este acum în mâinile preşedintelui, care poate numi un candidat potrivit la funcţia de premier sau poate numi candidaţi pe care nu i-ar accepta cei care discută constituirea unei majorităţi parlamentare şi astfel ar putea forţa organizarea alegerilor anticipate. Opiniile au fost exprimate în cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Funcţia de premier în calitate de măr al discordiei. De ce?”, ediţia a XLVIII-a, din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizate de Agenţia de presă IPN, în parteneriat cu Radio Moldova.
Expertul permanent al proiectului, Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă, a declarat că această criză politică, în regim non-stop de mai bine de un an, este bazată pe comportamentul celor care s-au declarat pro-europeni, care tălmăcesc Constituţia aşa cum le convine. „În ceea ce priveşte presiunile pe care le fac asupra preşedintelui – ei discreditează Constituţia, imaginea preşedinţiei. În linii mari, discreditează ceea ce se numeşte integrarea europeană. Astăzi avem o situaţie absolut inedită, când şefii fracţiunilor parlamentare îşi permit să-i dea din deget preşedintelui”, a declarat Igor Boţan. Expertul consideră că cea mai bună soluţie sunt alegerile anticipate. „Nu mă tem că va câştiga o forţă politică sau alta. Eu sper că criza prin care trece Republica Moldova este o lecţie foarte bună pentru cetăţeni”, a spus Botan.
Valeriu Muravschi, ex-prim-ministru al Republicii Moldova, este de părere că preşedintele ar trebui sa ia în consideraţie mai multi factori la numirea candidatului la funcţia de premier. „Cel mai tragic este că majoritatea politicienilor care ne guvernează nu deţin calităţile necesare unui politician. În primul rând, responsabilitatea, moralitatea, adică ei se conduc de interesele lor meschine. Tot ceea ce fac ei, practic, este în detrimentul intereselor populaţiei”, a afirmat Valeriu Muravschi.
Potrivit lui Mihail Camerzan, vicepreşedintele Partidului Popular din Republica Moldova, de tot ceea ce se întâmplă în ţară este vinovată instituţia prezidenţială. „Timp de trei ani, preşedintele niciodată nu le-a dat peste mână sau nu i-a pus la punct pe politicieni în anumite chestiuni. Dacă exista un precedent, acum ei s-ar fi gândit că anterior şeful statului i-a oprit din acţiunile lor şi astăzi nu ar fi mers mai departe. Actualmente, două-trei persoane conduc ţara şi ceilalţi sunt doar actori de masă, care nu rezolvă nimic. Lupta are loc între persoane, dar nu între principii, valori şi idei”, a declarat Mihail Camerzan.
Sergiu Coropceanu, secretarul general al Partidului Social Democrat, a menţionat că o soluţie pentru actuala criză ar fi numirea unui candidat la funcţia de premier, la propunerea patronatelor şi sindicatelor. „Noi considerăm că preşedintele Timofti trebuie să desemneze viitorul candidat la funcţia de prim-ministru nu solicitând candidatura de la partidele parlamentare, ci la propunerea Confederaţiei Naţionale a Patronatului şi Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor. Astăzi, tocmai reprezentanţii acestor două structuri sunt cei care mai menţin Republica Moldova pe calea dezvoltării”, a declarat Sergiu Coropceanu.
Dezbaterile publice cu tema: „Funcţia de premier în calitate de măr al discordiei. De ce?” sunt ediţia a XLVIII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de Fundaţia Hanns Seidel.