logo

Alegeri prezidențiale și referendum constituțional în Republica Moldova


https://www.ipn.md/ro/alegeri-prezidentiale-si-referendum-constitutional-in-republica-moldova-8013_1108190.html

În Republica Moldova astăzi au loc alegeri pentru funcția de președinte și referendumul republican constituțional cu privire la integrarea europeană. Tradițional, secțiile de votare își deschid ușile la ora 07.00, iar alegătorii pot veni să-și exercite dreptul la vot până la ora 21.00. Totuși, biroul electoral poate decide prelungirea termenului votării, cu cel mult două ore, pentru a le permite alegătorilor care stau în rând la secția de votare să-și realizeze drepturile, transmite IPN.

În secțiile de votare din țară au fost distribuite 2 819 996 de buletine de vot, pentru fiecare tip de scrutin. Dintre acestea, 2 137 641 de buletine sunt în limba română. Este pentru prima dată când buletinele de vot sunt tipărite nu doar în limba română, ci și în cinci limbi ale minorităților etnice (ucraineană, bulgară, găgăuză, rusă și rromani). Secțiilor de votare din străinătate le-au fost transmise, pentru fiecare tip de scrutin, câte 852 200 de buletine de vot.

În premieră, în șase state - SUA, Canada, Norvegia, Suedia, Islanda și Finlanda – este pilotat votul prin corespondență. Pentru această modalitate de vot s-au înregistrat aproape 1800 de votanți moldoveni.

Cetățenii cu drept de vot, atât din țară, cât și de peste hotare, pot vota pe baza buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, care confirmă domiciliul sau reședința temporară a alegătorului pe teritoriul secției de votare. De asemenea, alegătorii pot vota cu buletinul de identitate provizoriu având mențiunile privind cetățenia Republicii Moldova, domiciliul sau reședința temporară a titularului, sau cu pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat.

Studenții și elevii cu drept de vot, care nu au înregistrare la domiciliu sau reședința temporară în localitatea unde își fac studiile, pot vota la orice secție de votare deschisă în această localitate, fiind obligați să prezinte actul de identitate și carnetul de student/elev al instituției de învățământ din localitatea respectivă.

Agenția Servicii Publice a anunțat că, în ziua de 20 octombrie, centrele multifuncționale ASP vor elibera gratuit buletine de identitate provizorii cetățenilor Republicii Moldova care nu dețin acte de identitate pentru a vota. Toate centrele multifuncționale ale ASP activează cu program special de muncă, de între orele 07.00 și 21.00.

Alegătorul care nu se poate deplasa la secția de votare, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, poate solicita biroului electoral urna mobilă de vot. Votarea la locul aflării poate fi solicitată și în ziua alegerilor prin depunerea unei cereri în formă scrisă, dar cu prezentarea unui certificat medical. Biroul electoral va aproba cererea până la ora 14.00.

În cursa prezidențială s-au înregistrat 11 candidați, iar ordinea lor în buletinul de vot este următoarea:

1. Alexandr Stoianoglo, Partidul Socialiștilor;
2. Maia Sandu, Partidul Acțiune Solidaritate;
3. Renato Usatîi, Partidul Nostru;
4. Vasile Tarlev, Partidul pentru Viitorul Moldovei;
5. Irina Vlah, candidat independent;
6. Ion Chicu, Partidul Consolidării și Dezvoltării;
7. Andrei Năstase, candidat independent;
8. Octavian Țîcu, Blocul electoral „Împreună”;
9. Victoria Furtună, candidat independent;
10. Tudor Ulianovschi, candidat independent;
11. Natalia Morari, candidat independent.

Pe lângă buletinul cu lista candidaților la prezidențiale, fiecare alegător va primi, în secția de votare, și un buletin pentru referendum. Cetățenii trebuie să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

Agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor. Nu se permite desfășurarea sau reflectarea activităților electorale, distribuirea materialelor cu tentă de agitație electorală și este interzisă apariția candidaților la emisiuni televizate sau radiofonice.

Alegerile din 20 octombrie sunt monitorizate de peste două mii de observatori naționali și internaționali, acreditați de Comisia Electorală Centrală. Aceștia vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secțiile de votare, în ziua alegerilor, pe pagina www.observator.cec.md. Sesizările vor fi recepționate și examinate de către reprezentanții organelor electorale, în mod operativ.