logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: rezultatele alegerilor


https://www.ipn.md/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-rezultatele-alegerilor-7978_1047052.html

În ziua alegerilor, la ora 21.00, președintele biroului electoral al secției de votare anunță încheierea procesului de votare, dispune închiderea secției de votare și începe numărarea voturilor. Înainte de a se deschide urnele de vot, toate buletinele de vot rămase neutilizate se numără, președintele biroului aplică pe ele ștampila „Anulat”, apoi le leagă separat și le sigilează.

După verificarea sigiliilor de pe urnele de vot, președintele biroului electoral, în prezența membrilor biroului și a persoanelor autorizate să asiste la numărare, deschide urnele. Mai întâi se deschid urnele mobile, se numără buletinele din ele, se confruntă cu numărul de buletine eliberate în acest scop, apoi se deschid celelalte urne și se determină pentru care concurent electoral s-a votat. Președintele biroului electoral predă consiliului electoral de circumscripție, nu mai târziu de 18 ore după anunțarea închiderii secțiilor de votare, buletinele cu vot valabil exprimate pentru fiecare concurent electoral, procesul verbal, buletinele nevalabile, anulate sau contestate, cererile și contestațiile, toate fiind sigilate într-o cutie.

Consiliul electoral de circumscripție consemnează rezultatele totalizării voturilor pe întreaga circumscripție într-un proces-verbal. Copii ale procesului-verbal respectiv se înmânează reprezentanților concurenților electorali și observatorilor, la solicitarea acestora. Totodată, Consiliul electoral de circumscripție prezintă documentul respectiv Comisiei Electorale Centrale în decurs de 48 de ore de la închiderea secțiilor de votare.

În baza actelor prezentate de către consiliile electorale de circumscripție, CEC întocmește, în termen de 5 zile, un proces verbal cu rezultatele alegerilor. În cazul unui dezacord cu rezultatele prealabile, concurenții electorali pot solicita renumărarea voturilor. Renumărarea poate fi dispusă de instanța de judecată și se efectuează de către aceleași organe electorale, substituindu-se organele electorale vinovate de fraudă. Până nu se pronunță toate instanțele pe caz, CEC nu transmite actele către Curtea Constituțională.

În termen de 5 zile după primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație, Curtea Constituțională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituțională validează mandatele deputaților aleși și confirmă listele candidaților supleanți.

Prag de participare pentru validarea alegerilor parlamentare nu există, iar referendumul va fi valabil dacă la el vor participa 1/3 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale.

După expirarea termenului de 6 luni, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile și buletinele anulate, precum și certificatele cu drept de vot remise instanței de judecată se nimicesc, iar listele electorale se transmit Comisiei Electorale Centrale în termen de 10 zile de la confirmarea legalității alegerilor. Comisia Electorală Centrală asigură accesul la documentele menționate în prezentul articol în conformitate cu Legea privind accesul la informație și cu respectarea legislației privind protecția datelor cu caracter personal.
–––

Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.