logo

Alegeri pe înțelesul tuturor: Înregistrarea prealabilă


https://www.ipn.md/ro/alegeri-pe-intelesul-tuturor-inregistrarea-prealabila-7978_1046463.html

Înregistrarea prealabilă este o procedură opțională prin care alegătorii își pot anunța intenția de a vota. Acest lucru se referă la cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau au domiciliul în localitățile din stânga Nistrului. Pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie, înregistrarea prealabilă a început cu 45 de zile înainte de data scrutinului, încheindu-se pe 9 ianuarie.

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării și la secțiile de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale. Stabilirea numărului estimativ de votanți este unul dintre criterii la deciderea numărului și amplasării secțiilor de votare care vor fi deschise peste hotare și pentru regiunea transnistreană.

Alegătorii vizați au două posibilități pentru a se înregistra prealabil: online, accesând pagina inregistrare.cec.md, și prin cerere scrisă, individuală sau în grup, către CEC sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Înregistrarea prealabilă nu presupune excluderea cetățenilor din lista electorală unde își au domiciliul. În cazul în care în ziua alegerilor persoana înregistrată se va afla în țară, aceasta va putea vota conform domiciliului.

Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie s-au înregistrat prealabil peste 24 de mii de cetățeni din diasporă. Cifra este cu mult mai mare față de alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, când s-au înregistrat peste 3500 de moldoveni stabiliți peste hotare. Cei mai activi sunt moldovenii arondați în circumscripția nr 50. Este vorba despre cetățenii stabiliți în țările amplasate la vest de Republica Moldova, în special cetățenii care domiciliază în Italia. Sunt activi și cetățenii din Marea Britanie, România, SUA, Canada.

–––
Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.