Sistemul electoral mixt reprezintă o premieră pentru Republica Moldova, care a stabilit reguli noi de alegere a deputaților în Parlament. 51 din cei 101 deputați vor obține mandatul fiind aleși în circumscripțiile uninominale, iar câștigător va fi desemnat concurentul care a obținut numărul cel mai mare de voturi în circumscripția unde a candidat. Alți 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid, în circumscripția națională, ca și până acum.
Potrivit deciziei Guvernului din 15 noiembrie 2017, sunt constituite 51 de circumscripții uninominale permanente. 46 de circumscripții uninominale sunt pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub controlul autorităților constituționale ale statului, inclusiv 11 circumscripții pentru municipiul Chișinău. Două circumscripții uninominale sunt pentru teritoriul Republicii Moldova din stânga Nistrului (Transnistria), temporar în afara controlului autorităților constituționale ale statului: o circumscripție pentru localitățile Camenca, Rîbnița, Dubăsari și Grigoriopol, iar cealaltă pentru Slobozia, municipiul Tiraspol și Tighina. Pentru alegătorii care se află în afara țării au fost constituite trei circumscripții uninominale. O circumscripție pentru alegătorii aflați la Est de Republica Moldova, o altă circumscripție la Vest și una pentru Statele Unite ale Americii și Canada.
Circumscripțiile uninominale au un număr relativ egal de alegători, 55000 – 60000 de persoane cu drept de vot. Baza de calcul pentru formarea circumscripțiilor uninominale constituie numărul alegătorilor înscriși pe listele electorale la fiecare secție de votare de la ultimele alegeri generale. Cele două circumscripțiile uninominale permanente de pe teritoriul unității teritoriale autonome Găgăuzia au fost constituite ținându-se cont ca acestea să nu depășească hotarele administrative ale regiunii.
Cetățenii pot verifica la ce secție pot vota pe site-ul Comisiei Electorale Centrale. În caseta de informații Verifică-te: Registrul de stat al alegătorului sau pe link-ul direct: www.verifica.cec.md, persoana va introduce codul IDNP (din buletinul de identitate) format din 13 cifre. Informația afișată, pe lângă secția de votare, va indica și numărul circumscripției electorale din care face parte. Alegătorii care nu au acces la internet pot obține informația la Centrul de apel al Comisiei Electorale Centrale, la numărul de telefon: (022) 88-01-01.
–––
Rubrica IPN „Alegeri pe înțelesul tuturor” vine să explice noțiuni, termene şi practici care ţin de alegerile parlamentare în sistemul electoral mixt și de referendumul consultativ, care vor avea loc la 24 februarie.