Alegeri libere şi corecte nu înseamnă doar asigurarea procedurilor de vot, ci şi un ansamblu de drepturi conexe. Interviu Info-Prim Neo cu Nicolae Panfil, secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte „Coaliţia 2009”
https://www.ipn.md/ro/alegeri-libere-si-corecte-nu-inseamna-doar-asigurarea-procedurilor-de-7965_975358.html
[- Coaliţia 2009 a constatat în raportul său final că alegerile parlamentare din R. Moldova, din data de 5 aprilie 2009 - NU au fost corecte şi, luând în considerare în special situaţia alegătorilor din Transnistria - NU au fost libere în totalitate. De ce poziţia comună a celor peste 70 de organizaţii neguvernamentale, care fac parte din Coaliţia 2009, este atât de diferită de cea a observatorilor internaţionali, care au recunoscut alegerile din Moldova drept libere şi corecte?]
- Coaliţia 2009 consideră că alegerile libere şi corecte nu înseamnă doar asigurarea procedurilor de vot, ci şi un ansamblu de drepturi conexe, inclusiv libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare, nediscriminarea, libertatea de asociere, dreptul de a alege şi de a fi ales, şanse egale pentru toţi concurenţii electorali care, fiind realizate în ansamblu, asigură sufragii libere şi corecte.
Coaliţia 2009 a demarat procesul de monitorizare a perioadei pre-electorale în luna octombrie 2008. Încă atunci rapoartele periodice prezentate de noi au identificat tendinţe negative precum încălcarea drepturilor politice ale cetăţenilor (dreptului la libera exprimare, dreptului la libertatea întrunirilor, libertatea de asociere), încercări de dezechilibrare a spaţiului mediatic din ţară, acţiuni de subminare a autonomiei şi a democraţiei locale, condiţii inechitabile pentru potenţialii concurenţi electorali.
Pe măsura apropierii campaniei electorale aceste tendinţe au căpătat un caracter mai pronunţat, datorită numărului sporit de cazuri înregistrate de abuzuri ale drepturilor fundamentale ale omului, utilizarea masivă a resurselor administrative în scopuri electorale, intimidarea şi influenţa abuzivă asupra alegătorilor, presiuni asupra societăţii civile, carenţe privind actualizarea listelor electorale, intimidarea unor observatori independenţi ai Coaliţiei 2009.
Pe parcursul campaniei electorale rapoartele de monitorizare independentă a mass-media au constatat favorizarea vădită de către posturile publice cu acoperire naţională – Moldova 1 şi Radio Moldova – a partidului de guvernământ, astfel privând cetăţenii de dreptul de a avea acces liber la informaţie pluralistă, veridică şi corectă.
Reieşind din constatările menţionate, de rând cu multiplele nereguli ale legislaţiei electorale identificate în ziua alegerilor şi neasigurarea dreptului la vot al cetăţenilor din regiunea transnistreană, Coaliţia 2009 a catalogat scrutinul parlamentar 2009 ca fiind unul incorect şi doar parţial liber. Aceasta este poziţia Coaliţiei 2009, bazată pe standardele internaţionale şi legislaţia electorală a Republicii Moldova.
Coaliţia 2009 a desfăşurat o observare naţională şi neangajată politic a procesului electoral, informând constant opinia publică naţională şi internaţională, inclusiv organele electorale, partidele politice, organizaţiile internaţionale de monitorizare a alegerilor privind constatările identificate.
[- Coaliţia 2009 a verificat listele electorale de la 10 secţii de votare din municipiul Chişinău, selectate în mod aleatoriu, şi a constatat multiple nereguli. De asemenea, aţi constatat că în 208 secţii de votare, adică 10,5% din secţiile de votare, au fost calculate incorect rezultatele votării. Credeţi că astfel de încălcări ale legislaţiei electorale ar fi fost în măsură să ducă la invalidarea alegerilor?]
- În constatările sale, Coaliţia 2009 s-a expus direct asupra acestor nereguli, subliniind că acestea ar putea pune în discuţie problema corectitudinii şi libertăţii votului din 5 aprilie 2009. Faptul că au existat asemenea nereguli implică necesitatea unei analize minuţioase a tuturor proceselor verbale întocmite de funcţionarii electorali, precum şi a listelor electorale, respectând principiile transparenţei, şi accesului deplin la toată informaţia cu caracter electoral a tuturor actorilor interesaţi. Doar după o asemenea investigaţie, alegerile ar fi trebuit validate.
[- Cum apreciaţi situaţia în Moldova din perioada post-electorală şi care este, în opinia dvs., soluţia pentru ieşirea din criza politică? Care credeţi că ar fi efectul unor eventuale alegeri anticipate?]
- Situaţia în perioada post-electorală poate fi caracterizată prin încălcări grave ale drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, inclusiv a dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentului inuman sau degradant, dreptului la libertatea de exprimare, libertatea întrunirilor.
Soluţia pentru depăşirea crizei politice se regăseşte în respectarea necondiţionată şi cu stricteţe a normelor constituţionale şi a legislaţiei internaţionale la care Republica Moldova este parte. Aceasta implică investigarea independentă a tuturor cazurilor de încălcare a drepturilor omului şi tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de sfidarea acestor drepturi. Constatăm cu regret că prin acţiunile sale, actuala guvernare, agravează şi mai mult situaţia social-politică din ţară, scindând şi mai mult societatea.
Indiferent de evoluţiile politice din ţară, Coaliţia 2009 consideră că un proces electoral veritabil trebuie să se desfăşoare în condiţiile respectării drepturilor omului, ceea ce implică o televiziune publică care asigură o informare obiectivă a cetăţenilor privind procesul electoral; liste electorale întocmite corect; garantarea securităţii persoanei, a libertăţii de exprimare, a libertăţii întrunirilor, asigurarea unor condiţii pozitive şi nediscriminatorii pentru alegătorii din regiunea transnistreană, o administrare eficace şi eficientă a alegerilor. Doar în aceste condiţii se poate restabili încrederea cetăţenilor în clauza constituţională „voinţa poporului constituie baza puterii de stat…”
[- Coaliţia 2009 a fost învinuită că ar fi fost coorganizator al mitingului din 7 aprilie. În timpul campaniei electorale, organizaţii-membre ale Coaliţiei au fost învinuite că fac partizanat politic, iar după alegeri au fost supuse unor controale fiscale simultane. De ce credeţi că autorităţile manifestă o atare atitudine faţă de o uniune care include peste 70 de ONG-uri?]
- Încă din anul 2005 Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte s-a consolidat ca o forţă independentă de monitorizare a alegerilor la nivel naţional. În repetate rânduri a atras atenţia autorităţilor asupra încălcărilor legislaţiei electorale şi a neregulilor depistate în alegeri, propunând recomandări esenţiale pentru îmbunătăţirea procesului electoral. Aparent, activismul civic, poziţia obiectivă a Coaliţiei 2009, de rând cu multitudinea de nereguli constate şi date publicităţii, nu convin actualei guvernări.