logo

Alecu Reniță, despre pogromul din Chișinău: Vărsarea de sânge putea fi oprită în prima zi, dar autoritățile nu au acționat


https://www.ipn.md/ro/alecu-renita-despre-pogromul-din-chisinau-varsarea-de-sange-8004_1096453.html

Pentru a evita evenimente tragice asemeni pogromului din Chișinău de la 1903, este important ca societatea contemporană să-și asume istoria, să vorbească cu argumente despre trecut și despre lecțiile învățate, făcând referințe la surse veridice. Este opinia jurnalistului și deputatului în Primul Parlament, Alecu Reniță și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice cu tema „Pogromul din 1903: călăi, victime și lecții”,  organizată de IPN.

Alecu Reniță susține că în Rusia de atunci au existat exponenți ai elitei intelectuale care au protestat vehement împotriva crimelor și violențelor din Chișinău. „Trebuie să înțelegem că mințile luminate ale Rusiei înțelegeau că cămașa de forță care era pusă pe tot poporul rus și plus popoarele pe care ea le asuprea, era autocrația și modelul ei total depășit, perimat. Vedem că la 1825, atunci când decembriștii au vrut să facă primii pași spre civilizație ei au fost exterminați, închiși, aruncați în Siberia”, spune Alecu Reniță.

Jurnalistul susține că au existat diferite modalități de a manipula populația de atunci, inclusiv prin zvonuri, lansate sau sprijinite de autoritpți. Mai mult decât atât, autoritățile intenționat nu au intervenit pentru a opri vărsarea de sânge în prima zi a pogromului. „În cazul pogromului de la Chișinău, în prima zi când putea fi oprită vărsarea de sânge autoritățile nu au acționat”, spune Reniță.

El atrage atenția societății contemporane asupra faptului că este foarte important să ia lecții din istorie și să acționeze astfel încât evenimente tragice, asemeni pogromului din Chișinău de la 1903 să nu mai aibă loc.

„O lecție foarte importantă este că de câte ori noi uităm trecutul, el trage cu tunul în viitorul nostru, adică ne distruge viitorul. Este nu numai o chestiune de a înțelege ceea ce s-a întâmplat, dar și faptul că dacă cunoaștem foarte bine trecutul, noi putem contracara unele evenimente, care uneori sunt ciclice. Dacă noi nu ne protejăm de anumite informații toxice, ele vin sub diferite forme”, spune Alecu Reniță.

Jurnalistul este de părere că pentru a învăța lecțiile istoriei, este important ca despre ele să se vorbească cu argumente, cu referințe la surse veridice, fără manipulări și interpretări.

„Credem că noi trebuie să abordăm asemenea subiecte, asumându-ne în întregime ceea ce a fost și e foarte important ca instituțiile specializate să poată să prezinte lucrurile cât mai autentic, cât mai veritabil și cu referințe la sursă despre ceea ce s-a întâmplat, pentru ca noi să putem vedea cine este interesat ca o minciună să fie perpetuată și să ne demonizeze pe noi ca o populație care totuși nu am avut de-a lungul istoriei pofte de a ne răfui cu cei care au fost lângă noi. Dimpotrivă, eu cred că ei aici s-au simțit foarte bine. Pe noi ne-au interesat rezultate, dar nu ne-am îngrijit să scoatem pe cineva din Republica Moldova. Localitatea mea de naștere a fost vecină cu un târg evreiesc. De-a lungul timpului nu au fost conflicte interetnice în satul meu de baștină dintre români și evrei. Toate aceste chestiunii au fost inventate, aduse și făcute parte dintr-o ideologie a urii, o ideologie care să genereze dezbinarea societății și să n-o lase să fie unită”, a concluzionat Alecu Reniță.