Preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Alecu Reniţă, atenţionează că situaţia pădurilor ţării este tot mai mult agravată din cauza Regulamentului care permite darea în arendă în scop recreativ a Fondului forestier. Alecu Reniţă a făcut un apel în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, adresându-se către şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, ca acesta să abordeze problema Fondului forestier în discuţiile cu autorităţile statului.
Alecu Reniţă spune că Regulamentul care permite darea în arendă a pădurilor a fost semnat în perioada când Vasile Tarlev era premier, la indicaţia preşedintelui ţării de atunci, Vladimir Voronin, care îşi dorea teren în Pădurea Ţiganca. Însă acest regulament a deschis o adevărată Cutie a Pandorei, astfel încât acum deja peste 3 mii de hectare de pădure sunt date în arendă în scop recreativ. În realitate, acest regulament serveşte drept motiv de privatizare a pădurilor.
Preşedintele Mişcării Ecologiste subliniază că statul nu doar că este prejudiciat de peste un miliard de lei anual, deoarece dă în arendă la preţuri derizorii pădurile – 4800 de lei per hectar pe an – dar şi rămâne cu Fondul forestier distrus din cauza construcţiilor de palate care se fac în pădurile arendate.
Alecu Reniţă informează că a făcut demersuri şi a trimis scrisori către toate autorităţile statului timp de mai mulţi ani, cerând abrogarea regulamentului care permite darea în arendă a pădurilor, însă aşa şi nu a fost auzit. Acesta menţionează că Agenţia Moldsilva este cea responsabilă de darea în arendă a pădurilor şi tot ea ar trebui să verifice, dacă arendaşii nu încalcă regulile contractului. Însă aşa cum nu o face, Alecu Reniţă presupune că agenţia are interes direct ca regulamentul dat să nu fie abrogat.
Viceministrul mediului, Lazăr Chirică, prezent la conferinţa de presă, a menţionat că şi Ministerul Mediului optează ca acest regulament să ie abrogat. Dar aşa cum Agenţia Moldsilva nu se supune Ministerului, autoritatea nu poate veni cu o iniţiativă oficială în acest sens.
Lazăr Chirică a subliniat că se doreşte foarte mult revenirea la normalitate, eliminarea abuzurilor din Fondul forestier al ţării, însă de anularea contractelor de arendă a pădurilor se pot ocupa doar instanţele de judecată, iar până în prezent nu există un precedent de anulare a vreunui contract.