logo

Al patrulea centru regional de medicină de urgenţă pediatrică, deschis la Cahul


https://www.ipn.md/ro/al-patrulea-centru-regional-de-medicina-de-urgenta-pediatrica-deschis-la-cahul-7967_1004883.html

Al patrulea centru regional de asistenţă pediatrică de urgenţă şi terapie intensivă s-a deschis miercuri, 25 aprilie, la Cahul, în carul reformei iniţiate de Ministerul Sănătăţii. Reforma prevede regionalizarea acestor servicii, în scopul creşterii ratei de supravieţuire a copiilor aflaţi în stări de urgenţă. Noua unitate medicală, numită Secţia Primiri Urgenţe (SPU), a început să funcţioneze în cadrul  Spitalului raional Cahul şi a fost creată cu susţinerea proiectului REPEMOL. Secţia va avea program neîntrerupt şi va deservi toată zona de sud a Republicii Moldova, transmite IPN.

Viceministrul sănătăţii, Gheorghe Ţurcanu, prezent la inaugurare, a declarat că proiectul REPEMOL al Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare este foarte important pentru medicina de urgenţă din Republica Moldova. REPEMOL a donat Spitalului raional Cahul echipament medical în valoare de 13 milioane de lei. Lucrările de reconstrucţie a încăperilor au fost finanţate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină, cu o contribuţie de 1,2 milioane lei, şi Consiliul raional Cahul, care a alocat spitalului 3,1 milioane lei.

Directorul Biroului de Cooperare al Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, Georgette Bruchez, a subliniat faptul că echipamentul donat nu este singura contribuţie a organizaţiei în acest proiect. „Specialiştii au fost instruiţi, astfel încât calitatea serviciilor să fie mult mai înaltă. Acest eveniment este doar un început. Vom asigura sprijin şi în continuare”, a spus Georgette Bruchez.

Potrivit coordonatorului proiectului REPEMOL, Silvia Morgoci, echipament a fost donat nu doar Secţiei Primiri Urgenţe, ci şi Secţiei Terapie Intensivă, iar o parte din echipament este pus în practică de mai mult de un an. „Aparatele au fost aduse în 2011, o parte au început a funcţiona de atunci, altă parte a putut fi pusă în practică doar după renovarea spitalului. Echipamentul IT şi de securitate urmează să fie adus în timpul cel mai apropiat”, a spus Silvia Morgoci.

Vicepreşedintele raionului Cahul pe probleme sociale, Elena Bacalu, a remarcat faptul că zona de sud nu a beneficiat demult de proiecte în domeniul medicinei. „Spitalul Republican Cahul nu a avut investiţii şi susţinere mai mult de 10 ani. Acest proiect a trecut prin multe dificultăţi, dar efortul a meritat. Chiar dacă bugetul consiliului este foarte mic, iar necesităţile sunt mari, conducerea raionului şi consilierii raionali au înţeles că este nevoie să acorde această susţinere spitalului”, a subliniat Elena Bacalu.

La lansare a participat şi preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, care a apreciat iniţiativele autorităţilor şi finanţatorilor. În cadrul proiectului REPEMOL, alte trei secţii primiri urgenţe au fost deschise în Bălţi (Spitalul municipal) şi Chişinău – Spitalul municipal pentru copii ”V. Ignatenco” şi Centrul Mamei şi Copilului.