logo

Ajutorul umanitar din partea României a ajuns la Chișinău


https://www.ipn.md/ro/ajutorul-umanitar-din-partea-romaniei-a-ajuns-la-chisinau-7967_1079827.html

Prima tranșă din ajutorul umanitar de circa 2,3 milioane de euro, oferit de Guvernul României pentru combaterea pandemiei COVID-19, a ajuns la Chișinău. Convoiul din 13 camioane pline de echipamente au staționat în Piața Marii Adunării Naționale. Echipamentele vor ajunge la lucrătorii medicali din toată țara, transmite IPN.

Ajutorul umanitar este alcătuit, în primă fază, din echipamente de protecție medicală: 1,5 milioane de măști chirurgicale, 100 de mii de măști FFP3, 100 de mii de combinezoane și 100 de mii de mănuși de unică folosință.



Prezentă la evenimentul de recepționare a ajutorului umanitar, președintele Maia Sandu a declarat că acesta va ajunge la medici în spitale. Este o dovadă clară de prietenie și solidaritate din partea României. Șefa statului și-a exprimat recunoștința și pentru ajutorul acordat sectorului agrar și își pune mari speranțe să ajungă și vaccinul în Moldova, deoarece doar așa se va scăpa de pandemie și se va reveni la normalitate. Președintele i-a îndemnat pe moldoveni să fie în continuare vigilenți, să respecte normele de protecție și să înțeleagă cât de grea este povara pe sistemul medical.

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a remarcat că operativitatea și solidaritatea demonstrată de partenerii din UE este impresionantă. El speră că lotul umanitar să permită personalului medical din țară să facă față COVID-19. De asemenea, a spus că partea moldovenească este în permanență legătură cu producătorii de vaccinuri, privind asigurare livrării acestuia în țară cât mai curând, pentru a începe procesul de vaccinare.

Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a remarcat că România consideră Republica Moldova o prioritate absolută de politică externă. Singura cale către prosperitate și dezvoltare pentru Republica Moldova este continuarea parcursului european și implementarea reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere. „Astăzi România aduce în Republica Moldova echipamente de aproape 2,3 milioane de euro, care urmează tranșei de ajutor adusă în prima săptămâni din ianuarie prin grija Ministerului Apărării Naționale din România. Acest gest dovedește consecvența noastră, dar și dorința sinceră și dezinteresată de a sprijini pe toți cetățenii Republicii Moldova în momentele cele mai grele”, a declarat oficialul roman.

 

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Mikhalko, a menționat că ajutorul Românei vine într-un moment potrivit. Echipamentele sunt vitale pentru a ajuta lucrătorii medicali din prima linie să îngrijească pacienții care au nevoie. „Acest efort rapid și continuu vine să ne arate că Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova și că mecanismul Uniunii Europene de protecție civilă este un instrument eficient pentru oferirea suportului necesar în timp rapid”, a spus diplomatul.

Adrian Belîi, șeful Departamentului de anestezie și terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă, a mulțumit pentru asistența acordată Republicii Moldova. „Medicii, ca utilizatori finali ai acestor bunuri, vă promitem că vom ține strâns rândurile, ne vom continua activitatea, uneori dusă peste puteri, și o vom traduce în vieți salvate, în revenirea la viața normală”, a declarat Adrian Belîi.



România a mai acordat sprijin Republicii Moldova și în aprilie 2020. Atunci România a adus o echipă de 52 de persoane, dintre care 41 de medici și asistenți medicali voluntari care să ajute medicii din Moldova să combată pandemia de COVID-19. Ajutorul a fost urmat de echipamente medicale în valoare de 3,5 milioane de euro.