Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură a reluat procesul de plată a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2019, rămase fără acoperire financiară, din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural pentru anul trecut. Totodată, este preconizat ca recepționarea cererilor din acest an să înceapă din 1 februarie.
În 2019, conform datelor preliminare ale Agenției, a fost recepționat un număr record – 7505 de dosare de solicitare a sprijinului financiar. Este vorba despre 4 476 de producători agricoli unici, iar valoarea sprijinului depășește un miliard de lei.
Statul, prin intermediul Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural, sprijină producătorii agricoli ce au efectuat investiții în construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, precum și procurarea tehnicii agricole. De asemenea, este vorba despre dezvoltarea sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere, dezvoltarea pensiunilor agroturistice rurale, crearea sau extinderea unităților meșteșugărești.
Solicitată de IPN, Olga Calmâș, purtător de cuvânt la AIPA, a declarat că săptămâna viitoare va începe o campanie de informare a producătorilor agricoli și referitor la modalitățile de depunere a cererilor pentru anul curent. Vor fi prezentate informații cu privire la cele trei posibilități de finanțare a sectorului agricol și anume finanțare post-investițională, finanțarea proiectelor start-up și subvenții în avans. Cererile de solicitare a sprijinului financiar pentru anul acesta vor fi recepționate din 1 februarie 2020.
Pentru anul 2020, conform Legii bugetului de stat, mărimea Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural constituie un miliard de lei.