Ministrul Vladimir Bolea spune că nu există o ramură mai importantă și cu un potențial mai mare decât agricultura. Agricultura a fost, este și va rămâne ramura cea mai importantă a economiei naționale a țării. Aceasta antrenează în activitatea zilnică peste 21% din populaţia aptă de muncă, ceea ce determină baza dezvoltării economice și direcția principală de orientare a politicilor Guvernului. Totodată, circa 40 la sută din exporturi sunt reprezentate de produsele agricole. Declarațiile au fost făcute la evenimentul festiv organizat pentru agricultori cu ocazia zile profesionale, care este marcată pe 27 noiembrie, transmite IPN.
„Anul 2022 a venit cu o multitudine de probleme. În cazul Republicii Moldova, niciodată nu am avut atâtea crize care să se suprapună, însă am ferma convingere că Republica Moldova, fiind un stat independent și stat candidat în procesul de aderare la UE, vom reuși ca de fiecare dată. Orice situație complicată ne face mai puternici și mai rezilienți în fața tuturor problemelor. Pe această cale le transmit recunoștință partenerilor internaționali, care ne susțin și împărtășesc cu noi cunoștințele și experiențele lor”, a declarat ministrul agriculturii și dezvoltării regionale.
Prezentă la eveniment, premierul Natalia Gavrilița a menționat că agricultorii sunt cei care pun pâinea pe masă, cei care creează valoare în economie și cei care oferă locuri de muncă pentru foarte mulți oameni din sate și din orașe. „Anul acesta ne-a arătat, mai mult ca oricând, cât de vulnerabilă poate fi securitatea alimentară la nivel global, dar și cât de important este să avem producători agricoli autohtoni puternici, capabili să asigure piața internă”, a notat prim-ministra. Pentru activitate prodigioasă în sectorul agroindustrial și cu prilejul Zilei profesionale a lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare, șefa executivului a decernat diplome de onoare din numele Guvernului, membrilor comunității agricole.
Scott Hocklander, directorul Misiunii USAID Moldova, a spus că agricultura este un pilon cheie al economiei moldovenești și rămâne principalul angajator în zonele rurale. Potrivit lui, USAID continuă să investească în sectorul agricol ca motor de creștere și dezvoltare rurală. Anul acesta a fost deosebit de dificil, având în vedere impactul invaziei ruse a Ucrainei, creșterea prețurilor, precum și seceta.
Ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, a declarat că agricultura este esențială, este fundamentul vieții, factorul principal pentru bunăstarea tuturor și pentru o dezvoltare sănătoasă. Potrivit oficialului, produsele agricole din Republica Moldova sunt recunoscute pentru calitate peste tot în lume, iar principala destinație a exportului Republicii Moldova este România.