logo

Agricultorii vor să participe la negocierile cu donatorii şi partenerii internaţionali


https://www.ipn.md/ro/agricultorii-vor-sa-participe-la-negocierile-cu-donatorii-si-partenerii-7966_1006312.html

Reprezentanţii agricultorilor moldoveni solicită autorităţilor să-i implice şi pe ei în negocierile cu donatorii străini şi cu partenerii internaţionali, precum Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială. Aceasta este una din propunerile expuse de Federaţia Naţională a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară (FNPAIA) în Caietul de politici agricole pentru perioada 2013-2015, transmite IPN.

Preşedintele FNPAIA, Alexandru Slusari, a comunicat, în cadrul unei conferinţe naţionale, că a fost completat Caietul elaborat pentru perioada precedentă deoarece unele prevederi de acolo nu au fost realizate. Federaţia propune ca pedepsele pentru cei ce nu-şi prelucrează terenurile să fie aplicate gradual.

FNPAIA mai cere ca statul să intervină la formarea preţurilor, deoarece are aceste pârghii şi poate combate monopolizarea domeniului. De asemenea, se propune ca mai multe facilităţi fiscale şi subvenţii mai semnificative să se acorde pentru investitorii în domeniul agricol care au sediul în localităţile rurale, astfel ca să fie dezvoltate şi aceste localităţi.

Printre propunerile FNPAIA este şi informarea societăţii civile despre toate negocierile cu partenerii străini şi donatorii pentru domeniul agricol. Societatea civilă trebuie să fie consultată înainte de a fi propusă candidatura unui ministru al agriculturii, iar ministerul să fie redenumit în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Rurale şi Industriei Alimentare.

FNPAIA mai propune crearea unui sistem de colectare a apei de ploaie şi utilizarea celei din lacurile de acumulare pentru irigarea lanurilor, iar banii câştigaţi din accizele de import la motorină să fie investiţi în agricultură.

Cât ţine de prevederi fiscale, FNPAIA propune să nu fie blocate conturile producătorilor în timpul lucrărilor de primăvară şi în timpul strângerii roadei. Totodată, federaţia propune introducerea unui moratoriu de 3 ani asupra controalelor efectuate la producătorii agricoli la care nu s-au depistat încălcări, deoarece unii producători nu mai au răgaz din cauza a prea multe controale.