logo

Agricultorii vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri


https://www.ipn.md/ro/agricultorii-vor-beneficia-de-asistenta-tehnica-pentru-elaborarea-planurilor-de--7966_1042919.html

Agricultorii din Republica Moldova care vor accesa credite în condiții avantajoase în cadrul programului „Livada Moldovei” vor beneficia de asistență tehnică pentru elaborarea planurilor de afaceri și accelerarea proiectelor de investiții. Anunțul a fost făcut în cadrul primei ședințe a Consiliului de Observatori a asistenței tehnice în sprijinul implementării activităților desfășurate de „Livada Moldovei”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, ministrul Liviu Volconovici a spus la ședință că este salutabil faptul că după ce a fost semnat contractul în iulie 2014 între Banca Europeana de Investiții și Guvernul de la Chișinău, în baza căruia a fost acordat un împrumut de 120 de milioane de euro, se acordă și asistența tehnică. Prin instruiri, schimb de experiență beneficiarii vor fi ajutați să-și dezvolte afaceri în agricultură.

„Vor învăța să scrie un plan de afaceri, să elaboreze proiecte investiționale, precum și să își dezvolte capacitățile pentru a absorbi acest împrumut. Beneficiari vor fi producătorii de fructe, nuci, pomușoare, struguri de masă, dar și întreprinderile cu activități de post -recoltare și procesare”, a spus Liviu Volconovici.

Potrivit ministrului, 10% din împrumuturile din cadrul programului sunt oferite sectorului educațional și științific, contribuind astfel la îmbunătățirea pregătirii forțelor de muncă conform rigorilor pieței. „Prin implicarea instituțiilor de învățământ încercăm să creăm acea legătură atât de necesară între piața muncii și sectorul educativ. Nu putem să nu scoatem în evidență importanța ajustării pregătirii profesionale pentru sectorul agrar, fie că vorbim de cadre muncitorești, fie de specialiști de o calificare înaltă”, a specificat Liviu Volconovici.

„Asistența tehnică va aduce o vizibilitate sporită posibilităților de finanțare, dar și va lărgi spectrul de servicii de susținere pentru beneficiarii finali. Vom coopera cu mai mulți actori din sector, începând de la organizațiile de consultanță până la asociațiile de profil, ceea ce va asigura consolidarea capacităților și accelerarea proiectelor de investiții, dar și pilotarea activităților inovatoare”, a subliniat Iurie Brumărel, directorul executiv al Unității de implementare a proiectului.

Reprezentanții companiei de consultanță și-au exprimat disponibilitatea de a oferi cele mai eficiente metode de instruire și de a  acorda suport informațional eficient în procesul de implementare a asistenței tehnice.