Agricultorii din Ungheni au unde să-şi păstreze roada
https://www.ipn.md/ro/agricultorii-din-ungheni-au-unde-sa-si-pastreze-roada-7966_993176.html
Agricultorii din raionul Ungheni îşi pot păstra roada de fructe, legume şi struguri în camera frigorifică din oraşul Corneşti. Camera a fost construită de către și pentru membrii cooperativei „Legumicolacom”, în colaborare cu Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
„Acest proiect urmăreşte modernizarea sectorului agricol din Moldova. Membrii cooperativei au procurat terenul, pe care mai apoi a fost construită camera frigorifică. Cooperativa „Legumicolacom” are doar 7 membri fondatori, dar oricare agricultor îşi poate aduce producţia să o păstreze în camera frigorifică. Aceştia singuri pot alege condiţiile de păstrare, temperatura şi modul de pulverizare a apei, de aceasta depinde şi suma pe care o vor plăti pentru arenda spaţiului ”, a comunicat coordonatorul proiectului şi juristul cooperativei, Andrei Zapanovici, în cadrul unei vizite de documentare pentru presă, organizată de către Ambasada Germaniei în Moldova, transmite Info-Prim Neo.
Potrivit preşedintelui cooperativei, Vladislav Glodeanu, capacitatea de păstrare a camerei frigorifice este de peste 150 de tone. „De exemplu, strugurii acum costă 15 lei kilogramul, iar în decembrie vor costa 30, aşa că mulţi producători preferă să pună la păstrare roada şi să o scoată la vânzare în iarnă, când se scumpeşte. Am construit două compartimente în camera frigorifică, una dintre care este special pentru struguri”, a spus preşedintele cooperativei.
Procurarea terenului şi construcţia camerei frigorifice a costat 1,5 mln lei. De aproape 700 de mii de lei a fost nevoie numai pentru pregătirea actelor necesare. „În Moldova este foarte complicat să realizezi un proiect din cauza birocraţiei. Am umblat mult timp, zi de zi, ca să pregătesc toate actele”, a declarat preşedintele cooperativei de întreprinzător.
Membrii cooperativei „Legumicolacom” au mai beneficiat și de un ajutor de 15 mii de lei de la GIZ pentru procurarea materialului săditor şi a utilajului pentru stropirea plantelor în sere.
Potrivit organizatorilor vizitei de informare, mulţi dintre cei care au produs până acum doar legume, acestea fiind mai uşor de crescut, au decis să sădească şi livezi. Timp de câţiva ani, cât se aşteaptă intrarea în faza de rod a livezii, ei continuă să crească legume şi astfel au surse de venit.