logo

Agricultorii anunță protest „împotriva abuzurilor din partea poliției”


https://www.ipn.md/ro/agricultorii-anunta-protest-impotriva-abuzurilor-din-partea-politiei-7966_1103346.html

Fermierii din mai multe localități vor organiza luni în municipiul Chișinău o acțiune de protest „împotriva intimidării și abuzurilor din partea poliției”. Agricultorii susțin că, după suspendarea protestelor cu revendicări economice, pe care autoritățile le-au recunoscut drept justificate, toți participanții au început să primească amenzi cu sacul, transmite IPN.

Asociația „Forța Fermierilor” precizează că la unii dintre agricultori oamenii legii s-ar fi prezentat acasă amenințându-i că, dacă nu se vor prezenta la poliție, vor fi aduși forțat. „Au fost aplicate sancțiuni în sumele exorbitante, cifrate la câteva sute de mii de lei. Totodată, unii agricultori riscă să rămână fără permis de conducere a tractoarelor. Poliția a scos de la naftalina pentru mai mulți fermieri procesele-verbale administrative pentru protestele din noiembrie-decembrie 2023”, menționează asociația.

Agricultorii sunt extrem de revoltați și consideră că într-un stat cu aspirațiile europene asemenea presiune este inadmisibilă. „Putem compara acțiunile fermierilor în mai multe țări UE și atitudinea organelor de forță față de ei. Fermierii presupun că acțiunile poliției se fac la comanda de sus și au drept scop intimidarea producătorilor agricoli în continuare să iasă la proteste pentru apărarea drepturilor”, mai menționează „Forța Fermierilor”.

Protestul este planificat pentru luni lângă Inspectoratul de Poliție din municipiul Chișinău, începând cu ora 09.00.

Pe parcursul lunii februarie, agricultorii au organizat mai multe acțiuni de protest, ieșind cu tehnica în stradă. Aceștia au blocat de nenumărate ori accesul spre vama Leușeni. După mai multe discuții cu autoritățile, la nivelul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost creat un grup de lucru, în cadrul căruia participă și fermierii. Autoritățile au pus la dispoziția agricultorilor mai multe instrumente de susține, printre care creditul agricol de urgență, disponibil din 1 martie. De asemenea, din 15 martie, agricultorii micro și mici pot accesa Produsul Capital Circulant. Cu o garanție din partea statului în valoare de până la 1 milion 600 mii lei, dar nu mai mult de 80% din valoarea creditului, acest instrument financiar este conceput pentru susținerea necesităților imediate ale sectorului agricol.