Agricultorii ameninţă cu proteste dacă Guvernul nu va dubla subvenţiile
https://www.ipn.md/ro/agricultorii-ameninta-cu-proteste-daca-guvernul-nu-va-dubla-subventiile-7966_988837.html
Şapte asociaţii din domeniul agriculturii nu sunt mulţumite de proiectul bugetului pentru 2011 care prevede alocarea sumei de 250 de milioane de lei pentru fondul de susţinere a producătorilor agricoli. Reprezentanţii acestora au declarat că, săptămâna trecută, organizaţiile respective au depus o cerere la guvern prin care solicită majorarea fondului de subvenţionare dublu, până la minim 500 de milioane de lei. În caz contrar semnatarii solicitării vor ieşi la proteste, transmite Info-Prim Neo.
Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că cifra de 250 de milioane este suficientă doar pentru acoperirea datoriilor pentru subvenţionarea în anul 2010. „Anii 2007-2009 au fost anii în care marea majoritatea a agricultorilor au lucrat în pierderi. Anul 2010 a fost primul când agricultorii au început cât de cât să iasă din datorii. Însă, în ultimele 3-4 luni, noi asistăm la creşterea vertiginoasă a preţurilor la resursele necesare producerii agricole, ceea ce influenţează negativ planurile investiţionale”, a declarat Alexandru Slusari.
Potrivit lui, o parte din producătorii agricoli au avut planuri de înfiinţare a plantaţiilor multianuale moderne, de a procura tehnică, de a crea infrastructura postrecoltare de frigidere, de a efectua alte investiţii şi din cauza acestei sume foarte mici de subvenţionare, agricultorii nu-şi pot realiza planurile.
Directorul executiv al Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova „AgroInform”, Aurelia Bondari, a declarat că agricultura este pilonul economiei, de aceea susţinerea agriculturii trebuie să fie o prioritate pentru guvern şi parlament.
„Anul acesta se propune un volum de investiţii şi de mijloace financiare mai diminuat faţă de anii precedenţi. Aceasta ne facem să spunem că este vorba despre o atitudine superficială faţă de acest sector şi de aceea agricultorii sunt foarte deranjaţi de această atitudine”, a declarat directorul Federaţiei Naţionale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco. El a spus agricultorii au aşteptat de la actuala guvernare ca acest fond să aibă o tendinţă de creştere cu fiecare an.
Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Igor Goraşov, a declarat că în acest an s-ar putea face un salt calitativ în dezvoltarea agriculturii şi să se canalizeze resursele spre investiţii în agricultură şi nu spre consum şi spre achiziţii de bunuri luxoase. „Potenţialul investitor să fie atras în afacere şi atunci am avea un şir întreg de efecte social-economice, locuri de muncă, angajare, educaţie, etc.”, a spus el.
Reprezentanţii celor 7 organizaţii, Uniunea Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Federaţia Naţională a Agricultorilor din Moldova „AgroInform”, Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova, Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe „Moldova-Fruct”, Asociaţia Producătorilor de Fructe din Moldova, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Struguri din Moldova, Asociaţia Producătorilor de Sfeclă au spus că înainte de a se recurge la proteste vor fi organizate şedinţe generale la care se vor lua decizii referitor la acţiunile ulterioare.