logo

Agitația electorală pe Facebook în ziua alegerilor, motivul nevalidării votului din 3 iunie


https://www.ipn.md/ro/agitatia-electorala-pe-facebook-in-ziua-alegerilor-motivul-nevalidarii-votului-7965_1042471.html

Instanța de judecată nu a validat alegerile locale noi din 3 iunie, deoarece atât Andrei Năstase, cât și Ion Ceban, au făcut agitație electorală în ziua alegerilor, acțiune inadmisibilă potrivit Codului electoral. Ambii candidați, prin intermediul live-urilor pe rețelele de socializare au îndemnat alegătorii să iasă la vot. Chiar dacă nu au menționat cu cine anume să voteze, instanța a decis că aceste acțiuni au avut un impact semnificativ asupra opțiunii alegătorului, se arată în motivarea hotărârii, făcută publică de Judecătoria Chișinău, sediul Centru, miercuri, 20 iunie, transmite IPN.

„Instanța de judecată constată că rețeaua de socializare pe care concurenții electorali au făcut agitație electorală, considerată ilegală, a avut un impact deosebit de masiv asupra alegătorilor, fiind net superior agitației care ar putea fi efectuată prin intermediul ziarelor, întruniriloretc”, se arată în motivarea hotărârii.

Conform motivării, Curtea de Apel Chișinău, pronunțând decizia sa, a reținut că în ziua alegerilor candidatul la funcția de primar al Chișinăului, Andrei Năstase, prin intermediul live-urilor pe pagina sa de Facebook, a îndemnat oamenii să se prezinte la vot și să voteze pentru cine consideră ei de cuviință, cu toate acetsea, acțiunile lui reprezintă agitație electorală. Instanța a constatat că este doar prerogativa organelor electorale ca în ziua alegerii să se adreseze către alegători cu îndemnul de a se prezenta la vot.

Potrivit instanței de apel, însăși adresarea unui concurent electoral în ziua alegerilor, cu un astfel de îndemn către alegători, este de fapt o agitație pentru candidatura sa. Andrei Năstase a ieșit cu îndemnuri și lozinci electorale pe pagina Facebook, similare celor din perioada campaniei electorale. Instanța a mai statuat că, în situația când în cursa electorală au mai rămas doar doi candidați, este evident că alegătorii sunt orientați să-l voteze anume pe dânsul.

Aceeași încălcare a fost constatată și în cazul lui Ion Ceban, care în ziua alegerilor a îndemnat alegătorii să iasă la vot, prin intermediul paginii sale de Facebook și prin intermediul mai multor mijloace media. „Din informațiile prezentate prin referință de către reprezentantul lui Ion Ceban (link-uri facebook), rezultă că mesajele, calificate ca fiind agitație electorală în ziua alegerilor și, implicit, care constituie abatere, au fost vizualizate și distribuite spre vizualizare unui număr de persoane care, deși nu poate fi apreciat cu precizie, totuși, în mod incontestabil, este de ordinul zecilor de mii, respectiv un număr mai mare decât diferența de voturi dintre candidați în turul II”, scrie în motivare.

Potrivit motivării, în așa mod, este evident că ambii concurenți electorali, în ziua alegerilor, au îndemnat alegătorii la vot și au admis acțiuni considerate de către instanța de judecată, în temeiul unei hotărâri judecătorești irevocabile, ca fiind agitație electorală ilegală.

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, a luat decizia de a nu valida rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău în seara zilei de marți, 19 iunie. Apărarea primarului ales Andrei Năstase a contestat la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Judecătoriei Chișinău de invalidare a rezultatelor alegerilor. Avocatul Dumitru Pavel a declarat pentru IPN că instanța de apel urmează să se expună în termen de trei zile. Potrivit avocatului, decizia primei instanțe este ilegală. În baza probatoriului care a fost administrat și examinat în ședința de judecată nu putea fi pronunțată o atare soluție.