Agitația electorală ar putea interzisă cu o zi înaintea scrutinului electoral, dar și în ziua alegerilor, așa cum a fost până la adoptarea sistemului de vot mixt. „Ceea ce s-a întâmplat la alegerile din 24 februarie, felul în care a fost permisă agitația electorală, sa dovedit a fi legalizarea mitei electorale”. Declarația a fost făcută de către Sergiu Litvinenco, președintele comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, la audierile publice privind anularea sistemului de vot mixt și revenirea la cel pe liste de partid, transmite IPN.
Expertul Promo-LEX, Igor Bucătaru, a spus, din practica de observare a alegerilor, că una este scris în normă, iar în realitate este o altă situație. În opinia sa, statul nu poate controla și nu poate să asigure ca în preajma alegerilor să fie interzisă agitația electorală. Expertul atenționează asupra faptului că internetul este utilizat la maximum în aceste zile, iar panourile publicitare nu pot fi înlăturate într-un termen atât de scurt.
Potrivit deputatului fracțiunii PAS, Blocul ACUM, Lilian Carp, la alegerile precedente a fost permisă agitația electorală la distanță mai mare de o sută de metri de la secția de votare, însă această normă nu a fost respectată: „De pe pragul secției de votare s-a făcut campanie electorală”. Cea mai mare problemă, în opinia deputatului, este reglementarea campaniei electorale în ziua alegerilor pe rețelele de socializare.
Expertul comunității „WatchDog” Valeriu Pașa propune să fie întreprinse măsuri pentru ca să nu fie permisă agitația electorală intenționată, în ziua alegerilor și cu o zi înainte, în favoarea unui candidat, iar acesta să nu cunoască despre acest lucru.
Juristul Mihai Corj a opinat că interzicerea campaniei electorale nu trebuie să se refere la informațiile deja plasate pe internet. De asemenea, a spus că participanții la campanie trebuie să aibă un contract cu agențiile de publicitate privind scoaterea publicității electorale, până vineri, ora 00.00, în cazul când alegerile se desfășoară în zi de duminică. Astfel va fi garantată și ziua tăcerii.
Vasile Costiuc, președintele Partidului Politic Democrația Acasă, susține revenirea la ziua tăcerii, pentru ca să nu mai existe o campanie electorală atât de agresivă, cum a fost ultima.